Vaihtoehtoinen tulevaisuus Mitä Suomessa ja maailmassa voisi tapahtua, jos PersKeKo-hallitus ja kaikki sen vastineet maailmalla löytäisivät aidon kompromissin...

Miksi tyytyä 10 miljardin leikkauksiin?

- Nyt tulee kyllä kiire hoitaa nämä hallitusneuvottelut alta pois, kun on niin paljon muutakin mietittävää, Juha Sipilä sanoi. - Kymmenen miljardia tavoitteena!

- Miksi tyytyä kymmeneen miljardiin? Alexander Stubb kysyi. - Rakenneuudistuksillahan voi säästää vaikka kuinka paljon. Jos nyt vaikka aloitettaisiin päivähoidon yksityistämisestä. En ole tarkistanut täsmällisiä lukuja, mutta päivähoitoon kuluu nyt n. 3 miljardia vuositasolla. Jos kunnalliset päiväkodit lakkautettaisiin ja tilat vuokrattaisiin yksityisille toimijoille, sekä jaettaisiin lapsiperheille niitä kivoja palveluseteleitä, syntyisi kertaheitolla ainakin puolen miljardin säästöt, ja lisäksi kunnille tulisi ylimääräisiä vuokratuloja. Yksityinen sektori pystyy hoitamaan homman niin paljon halvemmalla, ja kun kansalaiset saavat itse valita palveluntarjoajansa, eikä lapsia pakkosijoiteta siihen väärällä puolella kaupunkia olevaan päiväkotiin, johon kukaan ei lapsiaan halua, karsiutuvat väärällä tavalla toimivat palveluntarjoajat nopeasti pois ja korvautuvat paremmilla.

- Entäs kotihoidontuki? Timo Soini kysyi.

- Se on välttämätön, Juha Sipilä sanoi. - Itse asiassa sitä pitäisi jatkaa esikoulun alkamiseen asti, sillä maalla se on järkevin tapa hoidattaa lapset. Yli kolmevuotiaiden lasten kohdalla toki voisi edellyttää, että jos hoitaa omaa lastaan, voi siinä sivussa hoitaa perhepäivähoitajana naapurinkin lapset. Se voisi perhepäivähoitajille olla verotonta tuloa ilman byrokraattisia velvoitteita, sillä vanhemmat kuitenkin tyypillisesti ovat tarkkoja valitessaan lapsilleen hoitajia. Kotihoidontukea saava henkilö vain toimittaisi kirjalliset vahvistukset muiden hoitolasten vanhemmilta, että heidän kotihoidontukensa saa maksaa hänelle. Hölmöähän sitä on yrityksiä perustaa naapurin lapsia varten!

- Kyllä minua kuitenkin nuo yksityiset toimijat vähän huolestuttavat, Soini sanoi. - Mistä vanhemmat tietäisivät kokeilematta, minkä päiväkodin toimintaan he voivat luottaa?

- Internet on vanhempien paras kaveri, Sipilä naurahti. - Sinne vain Päiväkotihuhut-palvelu pystyyn, niin vanhemmat kyllä kertovat sekä hyvät että huonot kokemuksensa koko maailmalle. Nyt noitakin asioita hoidetaan kalliisti kanteluilla aluehallintovirastoihin ja oikeudenkäynteinä, kun lapsia ei saa helposti sirrettyä parempaa palvelua tarjoavaan paikkaan.

- Tätä menoa myös valvontakoneistolta loppuvat työt, Stubb totesi. - Päivähoito ja aiemmin ehdottamani perusterveydenhuolto ovat kyllä siitä käteviä säästökohteita, etteivät nämä yksityistämisen avulla toteutetut säästöt näkyisi kenenkään elämässä muuten kuin parannuksina.

- Niinpä, Sipilä sanoi. - Terveydenhuoltoon liittyen Kelan oikeus valvoa palvelusetelien käyttöä olisi siinäkin mielessä kätevää, että se karsisi pois Yhdysvalloista tutun ongelman, jossa kulut karkaavat käsistä kun sairausvakuutusyhtiöt eivät pysty valvomaan lääkäreitä ja näiden yli-innokkuutta kalliisiin hoitoihin.

- Perusterveydenhuollon yksityistäminen toisi lähes miljardin säästöt, kun huomioidaan, että lähtötilanne keikkuu noin neljässä miljardissa, Stubb huomautti. Siellä julkisen sektorin holtittomat kulut ovat niin piilossa, ettei suoraa vertailua yksityisen sektorin kustannustakenteeseen ole edes mahdollista tehdä.

- Puolentoista miljardin säästöt muutamissa minuuteissa, tästä on hyvä jatkaa, Sipilä sanoi.

- Taisin joskus sanoa, että hallitusvastuu on populistin sudenkuoppa, mutta kyllä me nyt kukkulalla seisomme, emme siellä kuopassa, Soini hymähti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Kaksi toimijaa julkinen ja yksityinen taho rakensivat taloa samanlaisille tonteille, samanlaisista materiaaleista, saman kokoisella työvoimalla. Miltä tuntuu, kumpi taho teki talon halvemmalla? Jos teki niin mistähän syystä?

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Yksityinen, koska se on täysin riippuvainen siitä, että joku ostaa sen talon. Se varmistuu tekemällä mahdollisimman hyvällä hinta-laatusuhteella mahdollisimman edullisesti. Julkinen rakentaja saa budjettirahansa vaikka talo ei tulisi valmiiksi, ja mitä kalliimmalla se rakentaa, sitä isomman lisäbudjetin se saa haalittua.

Syrjäseutujen tilanne on kaikista hankalin, kun edes perusterveydenhuoltoon ei löydy kunnille tekijöitä, vaan palvelut on ostettava mielettömän kalliilla yksityisiltä palveluntarjoajilta kilpailuttamalla ja valitsemalla tarjouksessa halvimmalta näyttävä. Lopputuloksena kunnat makselevat lisämaksujen lisämaksuja ja haastavat yksityisiä toimijoita oikeuteen harhaanjohtavista tarjouksista. Paremmin homma toimisi, kun terveyskeskuksesta jokainen yksityinen toimija saisi vuokrata omat huoneensa ja kilpailla potilaista paikan päällä.

Pekka Pylkkönen

Tuollaista tilannetta ei valitettavasti synny koskaan. Kahta täysin samanlaista rakennusprojektia ei ole olemassakaan. Pitäisi verrata jotain todellisempaa.

Helsingissä käynti julkisen terveyskeskuksen lääkärillä maksaa todellisista kuluiltaan saman verran kuin käynti yksityislääkärillä. Yksityinen puoli maksaa parempaa palkkaa, tuottaa enemmän verotuloja valtiolle ja usein tekee vielä voittoakin.

Ainakin perusterveydenhuollon yksityinen hoitaa reilusti edullisemmin.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Puhumattakaan siitä, että yksityiseltä puolelta saa vastinetta niille käyttämilleen rahoille. Tai ainakin tääl Turus, en tiiä kui on siel Hesas.

Toimituksen poiminnat