Vaihtoehtoinen tulevaisuus Mitä Suomessa ja maailmassa voisi tapahtua, jos PersKeKo-hallitus ja kaikki sen vastineet maailmalla löytäisivät aidon kompromissin...

Suomestako työntekijöiden veroparatiisi?

PersKeKo-hallitusneuvotteluiden eteneminen oli muuttunut harmillisen poukkoilevaksi. Välillä mietittiin rakennemuutoksia ja säästöpaketteja, välillä taas miljoonakaupunkia Helsingin edustalla. Jotenkin molemmet aiheet pitäisi saada punottua yhteen, muuten mistään ei tulisi mitään.

- Meillä on yksi aika iso ongelma, Juha Sipilä sanoi. - Se talousmaantiede.

- Eikös se paperi ole torpattu jo riittävän monta kertaa, ettei sitä enää tarvitse kaivaa esiin roskiksesta? Alexander Stubb kysyi.

- Paperi kyllä, mutta tämä ongelma on toinen: kaksi miljoonakaupunkia vierekkäin, mutta eri valtioissa. Verotuksesta voi tulla aikamoinen ongelma, kun valtiot kilpailevat siitä, kumpaan maahan kahden miljoonan hengen verotulot päätyvät. Sellainen hintakilpailu voi tulla aika tuhoisaksi Suomelle, ellemme harmonisoi verotuksia uuden valtion kanssa. Lähinnä kai kyse on siitä, että kerätäänkö verot ensisijaisesti kulutuksesta vai palkoista.

- Asiasta täytyy keskustella EU:n kanssa, mutta muutenkin tätä Suomen verorakennetta kyllä voisi yksinkertaistaa aika rutkasti, Stubb sanoi. Veroissa on sellainen hassu ominaisuus, että viime kädessä jokainen peritty vero siirtyy kuluttajien maksettaviksi kuluttajatuotteiden hinnoissa. Oikeastaan ainoan poikkeuksen muodostaa yhteisövero, jota yritysten on niin helppoa kiertää, ettei sitä tarvitse niin haluttaessa veloittaa keneltäkään, jolloin veronkiertäjät voivat myydä palveluaan halvemmalla kuluttajille saaden silti sijoittajilleen muita vastaavan tuoton, ja siten saada kilpailuedun.

- Minulla on täällä lista joltain vuodelta Suomen verotuloista, Timo Soini sanoi. - Kirjoitin sen kiireessä kauppakuitin nurjalle puolelle, enkä tajunnut merkitä muistiin vuotta tai vuosia, joilta nuo tiedot on kerätty, joten ne ovat tietenkin vain suuntaa antavia ja kaukana täsmällisistä:

17 mrd alv
9 mrd ansio pääoma
2,5 mrd yhteisö
1 mrd lahja perintö varainsiirto

- Ok, Sipilä sanoi. - Tuota rakennetta tässä nyt siis pitäisi lähteä muokkaamaan järkevämpään suuntaan. Oliko sinulla Alexander jotain ajatuksia aiheesta?

- Oli. Laitetaan alv, ansio- ja pääomatulovero sekä lahja-, perintö- ja varainsiirtovero uusiksi. Yhteisöveroon en nyt halua koskea, sillä sitähän laskettiin juuri vähän aikaa sitten, ja siinä on kuitenkin hyvätkin puolensa. Se kun kohdistuu vain niihin yhtiöihin, jotka tuottavat isoa voittoa mutteivät halua investoida voimakkaasti. Jos ne investoisivat reippaasti, vähennettäisiin investointikulut joka tapauksessa yhtiön tuloksesta, jolloin yhteisöverokin laskisi. En näe mitään syytä sille, että kannustaisimme yhtiöitä toimimaan säästöpossuina.

- Entä oliko sinulla Timo jokin syy ryhmitellä nuo verot noin? Sipilä kysyi.

- Oli tietenkin, Soini vastasi. - Arvonlisävero perustuu kulutuksen verottamiseen, kun taas ansio- ja pääomatuloverot kohdistuvat tulojen muodostumiseen, yhteisövero voittoa tuottaviin yrityksiin ja lahja-, perintö- sekä varainsiirtovero omaisuuden siirtämiseen henkilöltä toiselle, ilman että siinä tapahtuisi mitään omaisuuden arvon muutosta.

- Noin kuvailtuna lahja-, perintö- ja varainsiirtovero kuulostavat kyllä aivan pähkähulluilta, Sipilä sanoi. Jos sinä annat minulle kymppitonnin ja minä annan sen sitten Alexanderille, nappaa valtio oman osansa kymppitonnista kaksi kertaa. Ei kyllä mitenkään helpota omaisuuden siirtymistä uusiin ja aiempia innokkaampiin käsiin, vaikka sitä juuri pitäisi edesauttaa. Jostain syystä verotuksessa on taidettu keskittyä aivan liikaa verotettaviin henkilöihin ja yrityksiin, kun olisi pitänyt keskittyä talouden toimintalogiikkaan ja siihen, mistä rahakasoista kannattaa ottaa, ilman että haittaa liike-elämää ja kansalaisia liikaa.

- Hyvin sanottu, Stubb totesi. - Ensimmäisenä minä poistaisin juuri lahja-, perintö- ja varainsiirtoveron, ja tietenkin kaiken niihin liittyvän byrokratian.

- Kuulostaa pahalta, Sipilä sanoi. - Menojahan meidän piti karsia, eikä tuloja.

- Kuuntele nyt ensin loppuun, Stubb naurahti. - En minä tuloja ole karsimassa, vaan järjestelemässä niiden lähteitä uusiksi. Itse asiassa olisin lakkauttamassa myös kokonaan ansio- ja pääomatuloverot.

- Älä nyt hulluja puhu, Soini huudahti. - Tai ehkä tuo ei kuulosta hullulta kokoomuslaiselle, rikkaathan tuosta progressiivisen verotuksen katoamisesta hyötyisivät.

- Ei progressiivisuus katoaisi minnekään, kunhan alv laitetaan myös kuntoon. Pienituloiset käyttävät lähes kaikki käytettävissä olevat tulonsa elämän välttämättömyyksiin, kuten ruokaan, lääkkeisiin, asumiseen ja liikkumiseen. Niiden verotus täytyisi olla lähellä nollaa. Toinen ryhmä olisi arkea helpottavat palvelut ja tuotteet, joita ostetaan harvemmin ja käytetään mahdollisimman pitkään, ja joita sekä keskiluokka että varakkaat käyttävät pienituloisia enemmän. Niiden alv voisi olla melko lähellä nykyistä ylintä luokkaa, mutta jonkin verran korkeampi. Kolmas ryhmä olisi ylellisyystuotteet, joiden alv olisi huomattavasti nykyistä ylintä luokkaa korkeampi. Niitä ostavat lähinnä varakkaat ihmiset, joten verotuksen progressio syntyisi kulutuskäyttäytymisestä, ei tuloista. Ja olisihan tämä aika vihreääkin, kun verotus kohdistuisi juuri kuluttamiseen.

- Timon listan mukaan alv-tulot olivat jossain vaiheessa 17 miljardia, poistettavat verot taas yhteensä 10 miljardia, Sipilä sanoi. Silloinhan alvia pitäisi korottaa niin, että tulot nousisivat 27 miljardiin.

- Täsmälleen, Stubb totesi. - Säästöt taas syntyisivät sitä, että verohallintoa voisi karsia rankalla kädellä. Nykyisistä noin puolen miljardin kuluista saisi ainakin puolet pois. Ja yksityinen sektori ja kansalaisetkin hyötyisivät reippaasti, kun byrokratia karsiutuisi minimiin ja kansalaisten ei enää koskaan tarvitsisi tehdä mitään veroilmoituksia. Lisäksi kaikkien tulot nousisivat reippaasti, kun ennakonpidätykset lakkaisivat olemasta olemassa.

- Kieltämättä kymmenien prosenttien palkankorotukset parantaisivat erityisesti keskiluokan ostovoimaa, Sipilä sanoi. - Etenkin kun arkielämään tarvittavat tuotteet eivät edes kallistuisi.

- Mutta sitten meillä kyllä olisi 3.000 uutta työtöntä verovirkailijaa, joiden kaikki osaaminen muuttuisi käyttökelvottomaksi, Soini huomautti. - Ei kovinkaan mukavaa heille.

- Ei, mutta onneksi tuo EU:n jättihanke tuo tänne paljon uusia töitä, uudelleenkoulutukset ovat joka tapauksessa välttämättömiä, Sipilä sanoi. - Itse asiassa muutenkin meidän täytyy miettiä hyvät uudelleenkoulutuskuviot kaikille niille virkamiehille, jotka päätyvät leikkaustemme uhreiksi. Onneksi digitaalinen maailma mahdollistaa monenlaisia virityksiä, ja kun koko kansan ostovoima paranee ja byrokratiataakka helpottuu, syntyy uusia työpaikkoja ihan luonnostaankin.

- Niinpä, Stubb sanoi. - Lisäksi myös motiivit harmaaseen talouteen vähenevät, kun rikoshyöty kutistuu työntekijöiden tuloverotuksen osuuden verran, jolloin myös muut verotulot kasvavat automaattisesti.

- Kätevää, Soini huomautti. - Näin saamme täyden verohyödyn myös EU:n supersaaren asukkaiden ostoksista Suomen puolella!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Kuinka EU:n jättihanke etenee?

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

EU:n rattaat pyörivät nitisten ja natisten, viimeistään huomenna alkaa tapahtua.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Vaikuttaasiltä että vaihtoehto tulevaisuudessa ollaan menossa suuntaan jossa työttömien luokka suljettaisiin koulutus- ja työleireille rakentamaan tuotakaupunkia ruokapalkalla. Onkohan porukalla lainkaan oikeutta poistua leireiltä tai muutenkaan vapaa-aikaan, perheisiin ja harrastuksiin?

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Ehei, ei tarvitse olla työtön, kun palkkatöitä on tarjolla. Vauraus luo vapautta tehdä omanlaisiaan valintoja, PersKeKo-hallitusneuvotteluissa ei vain vielä ole päästy pohdinnoissa niin pitkälle.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Miten PersKeKo aikoo saada n. 300 000 suomalaista työskentelemään rakennustyömaalla jos osalla ei ole motivaatiota tai halua (=intressiä) tehdä sellaista työtä vapaaehtoisesti eikä ilmaiseksi? Miten tuo porukka saadaan pakptettua sellaiseen? Ihmioikeudet joita on useampi ja joihin Suomi on sitoutunut kieltää pakko- ja orjatyön.Poistetaanko työttömäksi joutuneelta oikeus saada perustuloa tai muuta vastaavaa tukea(jolloin taas rikottiin ihmisoikeuksia mm pakkotyö ja riittävä toimeentulo)?

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #5

Niille voisi vaikka maksaa palkkaa? Yleensä palkka lisää kummasti motivaatiota työntekoon. Se täytyy tosin todeta, ettei EU välttämättä tarvitse niitä työhaluttomia suomalaisia, koska se voi käyttää tarvittaessa työntekijöitä muista EU-maista, tai niitä pakolaisiakin. Ei Suomesta edes löytyisi tarpeeksi paljon riittävän ammattitaitoista rakennustyövoimaa, korkeintaan työnjohtopaikat olisi käytännössä mahdollista miehittää/naisittaa suomalaisvoimin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #6

Itseäni ei ainakaan houkuta työ jossa en koe itseäni tehokkaaksi vaikka väkisin pinnistän, lopulta sitä vaan palaa/turtuu loppuun (siksi olen saanut lopulta aina potkut kesätöitä). Ajattelen siis asiaa kuitenkin niin ettei pelkkä palkka houkuta ihmisiä töihin vaan myös sen työn houkuttelevuus ja se miten se puhuttelee työntekijää. Ei ole inhimillistä tehdä rahasta houkuttelevaa pakottamalla esim asumislisien maksaminen lopetetaan jotta porukka hyväksyy työn kuin työn. Jos asiaassa toimitaan väärin voi käydä niin esim kaupassa että kassalla istuvat työntekijät olisisvat parempia toimistossa ja toimiston väki sopisi paremmin asiakaspalveluun.

Toimituksen poiminnat