Vaihtoehtoinen tulevaisuus Mitä Suomessa ja maailmassa voisi tapahtua, jos PersKeKo-hallitus ja kaikki sen vastineet maailmalla löytäisivät aidon kompromissin...

UNESCO ja PersKeKo

Seuraava yhteydenotto tuli yllättävästä suunnasta, UNESCO:n pääsihteeri Irina Bokova soitti vuorostaan Alexander Stubbille.

- Pahoittelen, että menen vähän väärässä järjestyksessä, enkä soita Juha Sipilälle, Bokova sanoi. - Jotenkin vain pelkään insinöörejä, vaikka tiedän, että juuri nyt minun pitäisi puhua juuri insinöörin kanssa.

- Ei se mitään, Stubb vastasi. - Juhalla on paljon muutakin mietittävää, on ihan reilua vähän hajauttaa näitä tehtäviä. Mikä sinun mieltäsi painaa?

- EU:sta otettiin meihin yhteyttä hyvin erikoisella asialla. Kuten varmasti tiedät, kuuluu Suomenlinna meidän noteeraamiimme maailmanperintökohteisiin, joiden suojelua varten me muun muassa olemme olemassa.

- Joo, Suomenlinnaa on täälläkin pohdittu viime aikoina aika paljon, Stubb sanoi.

- Ahaa, Bokova sanoi. - Liittyykö siihen pohdintaan jotain meillekin merkityksellistä?

- Ööh, en tiedä, Stubb vastasi huolestuneena. Olikohan hän sanonut jotain liikaa. - Kerro sinä ensin, mitä asiasi koskee.

- EU tarjosi meille erittäin mielenkiintoista projektia, ja lupasi rahoittaa sen kokonaisuudessaan. Saimme jopa 25 miljoonan euron budjetin, jolla rakentaisimme aivan uudenlaisen kulttuuriperinnön säilömistavan. He suorastaan vaativat, että käyttäisimme koko tuon summan Suomenlinnan pilottiprojektiin.

- Mielenkiintoista, Stubb sanoi. - Minkälaisesta projektista tässä on kyse.

- Niin pähkähullulta kuin se kuulostaakin, kuulemma meidän pitää rakentaa virtuaalinen Suomenlinna, johon tallennetaan kaikki vähänkään kulttuurihistoriallisesti merkittävä noilta saarilta. Meille luvattiin lisäksi käyttöön kaksikymmentä hämmentävää videokameraa, jotka joku Peter Hajba on kehittänyt. Ne kytketään ihmisen päähän, ja niillä voi kuvata materiaalia aivan kuin olisi kuvaajan pään sisällä, kuva on kolmiulotteista, ja nappikuulokkeista kuuluu binauraalista ääntä, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi takaapäin kuuluvat äänet todellakin tuntuvat kuuluvan katselijan takapuolelta. Kuvaajien on aloitettava työnsä ihan lähipäivinä, sillä meille annettiin kolmen kuukauden aikaraja kuvausprojektille. Olen tietoinen jo olemassaolevasta virtuaali-Suomenlinnasta, mutta EU oli ehdoton: Suomenlinnasta tämä pitää silti tehdä.

- Kolmen kuukauden? Stubb varmisti. - Aika nopea aikataulu... Tämä on hyvä tietää.

-----

Niinpä muutamana kesäkuisena ja heinäkuisena viikkona Suomenlinnassa pyöri kummallinen kuvausryhmä. Kirjaimellisesti pyöri, sillä kuvaukset toteutettiin niin, että kuvaaja astui aina yhden askeleen johonkin suuntaan ja kääntyi sitten täyden kierroksen ympäri ennen seuraavaa askelta. Kamerat eivät tosin olleet kiinni kuvaajien päissä, vaan heidän vyötärölleen oli kytketty omituinen vekotin, jossa kepin päässä keikkui styroxinen ihmisen pää, jonka silmien kohdille oli upotettu kaksi kameraa ja korvien sisälle kaksi mikrofonia.

Hallitusneuvottelut oli juuri saatu toteutettua, mutta kansalta meni koko ruljanssi jotenkin ohi, koska media oli aivan liian kiinnostunut pyörivistä kamerapäistä. UNESCO kertoi auliisti medialle projektistaan, Museovirasto pyysi päästä hankkeeseen mukaan, ja sai heti UNESCO:lta luvan. Henkilökunta kieltäytyi pitämästä kesälomia, koska projekti oli niin mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen, ettei kukaan halunnut menettää siitä hetkeäkään. Videoita ihmeteltiin virkamiesvoimin sekä tavallisilla 3D-laseilla että Oculus Rift -virtuaalilaseilla, ja kun UNESCO laittoi pätkiä YouTubeen, pääsivät kansalaisetkin leikkiin mukaan.

Samoihin aikoihin rakennusteollisuus aloitti ennätysmäärän uusia hankkeita Helsingissä, myös vanhaa korjattiin uuden rakentamisen rinnalla ennätystahtiin, rakennustiheyttä tiivistettiin ja Vihreät juhlivat kun parkkipaikkanormi kuopattiin kokonaan. Aivan kuin alalla olisi tiedetty jo jotain tulevasta.

-----

- Miksi ihmeessä Helsinkiä rakennetaan kuin viimeistä päivää? Timo Soini ihmetteli.

- Naapuriin on tulossa hillittömän hintaisia rakennuksia, jotka tulevat nostamaan Helsinginkin hintatasoa valtavasti, ja samalla rakennuskustannuksetkin tulevat nousemaan, Stubb selitti. Nyt kannattaa rakentaa paljon halvalla varastoon.

- Mistä ne sen tietävät? Sipilä ihmetteli.

- No pakkohan niille oli kertoa, sillähän saatiin jo nyt Suomen talous voimakkaaseen nousuun, Stubb vastasi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

EU on luvannut Äänekosken biopanimolle 300 miljoonaa euroa (vai oliko kyse lainasta tai vieläkin vähemmästä eli takauksista). Onko vaara että tuo 300 miljoonaa siirtyisi tähän Suomenlinna-projektiin ja Änekoski jäisi ilman? Talousmaantieteellisesti siirto ei tukisi Suomen nousua.

Ellei sitten Suomenlinnan projekti varmistaisi Vartiosaaren, Laajasalon, Sompasaaren, Kalasataman ja Katajanokan kasarmityyppistä uusrakentamista. Se jos mikä saisi Suomen talouden voimakkaaseen nousuun.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Ei ole vaaraa. Ensinnäkin täytyy muistaa, että Suomenlinna-projekti on EU:n kokonaisedun ajamista, ja Suomen hyödyt ovat puhtaasti välillisiä. Tässä yhteydessä EU ei edes olisi valinnut Suomea, ellei se luottaisi Suomen "mallioppilaan" maineeseen, koska nuokin välilliset hyödyt olisi muuten kannattanut suunnata esim. Ruotsiin tai Tanskaan optimaalisemman sijainnin takia. Ruotsin asenne maahanmuuttoa kohtaan olisi ollut ratkaisevasti parempi, mutta EU tietenkin tietää, että Ruotsin maahanmuuttopolitiikka on epäonnistunut kotouttamistavoitteissaan, ja jo olemassaolevia rakenteita on vaikeampaa muuttaa kuin rakentaa ihan uusia toimintatapoja.

Toisekseen, EU:lla on tässä hankkeessa ihan omakin ongelma, nimittäin Supersaaren energiahuolto. Se motivoi EU:n tukemaan entistä enemmän suomalaisia energiahankkeita, ettei se tulisi riippuvaiseksi venäläisestä energiasta.

Lisäksi projekti myös varmistaisi kasarmityyppisen uusrakentamisen, sillä rakennusaikana työporukka joutuu joka tapauksessa asumaan jossain vuositolkulla, ja yksityiselämän ruoka-, vaate-, siivous- yms. huollon vähintään osittainen ulkoistaminen on erityisesti yksin asuville (ja miksei arkirumbaan tympääntyneille vanhemmillekin) hyvinkin mielekäs ratkaisu, kunhan tulotaso siihen riittää. Kun palvelutyöntekijöille vielä järjestetään näistä taloyhtiöistä edulliset työsuhdeasunnot, jotka jyvitetään muiden asuntojen hintoihin, tulee kokonaisuudesta hyvinkin kustannustehokas.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Entä jos YLEn ulkolinja tai MOT onnistuu vuodattamaan julki Suomenlinnan todellisen projektin, siis että saaren 3d kuvaamisen taustalla on perintökohteen tuhoaminen ja massiivinen metropoli hanke? Ja kai sitä huhutkin alkaa kaupugeilla lennellä ja siitäkös aina skandaalin nälkäinen media villiintyy.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Eivät ne uskalla kertoa, sillä ne pelkäisivät tekevänsä itsestään tyhmän näköisiä, kun huhut kuitenkin olisivat niin mielipuolisen kuuloisia, että suuremmalla todennäköisyydellä ne kuitenkin myöhemmin todettaisiin totuudenvastaisiksi. Median on aina arvioitava huolella mistä ne lehtijuttuja tekevät, sillä suuren luokan kasvojen menettäminen haittaisi jopa julkisin varoin rahoitettua Yleä, muista medioista puhumattakaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Sovitaan niin, mutta huhumyllyt alkavat kuitenkin jauhamaan ympäri Suomea siitä huolimatta, todennäköisesti puhutaan avaruusolioista, Naton salaisesta operaatiosta tai syntyy muuten konsesnsusta siitä että Suomenlinnalle aijotaan tehdä jotain. Jotkut saattavat jopa luulla että rakennelma siirretään Philaen ja Apu simppelin tempelien tavoin nousevaa vedenpintaa pakoon. Varmaa kuitenkin että yleisökirjoitukse, blogit ja sosiaalinen media tulee tulvimaan kansalaisten mielikuvituksesta.

Yritän vain olla leikissä mukana...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Onhanko muuten jo kaivopuiston kaavoittaminen puistosta pilvenpiirtäjäalueeksi sekä satamaalueen täyttö Katajanokan ja valkosaaren välillä käynnissä?

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Kun Smolnassa tulisesti pohditaan miten kunnat saadaan säästämään miljardi euroa ja mitä tehtäviä kunnilta on otettava pois, niin ratkaisu on tässä:

Otetaan kaavoitustoimi (joka on peräti monopoli) pois kunnilta. Kuntien käsissä ollut kaavoitus on ollut hirvittävä katastrofi. Kuvitellaan vaihtoehto: yksityiset nokkelat ihmiset ja ihmisten porukat kehittelevät mielikuvituksellisia talo- ja yhdyskuntaluomuksia. Koko maa ja maailma pääsee kehittymään taideteoksen kaltaiseksi. On vaihtelua, yllätyksellisyyttä ja intomieltä.

Tämä ei ole utopia. Tämä on käytännön vaatimus. Tämä on kauniimman, esteettisen ja innostavan maailman vaade.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Kaavoitustoimea ei ole mahdollista lakkauttaa. Ongelma on siinä, että rakennukset ovat vain yksi osa kokonaisuutta, ja ilman kaavoitusta ei ole mahdollista suunnitella infralle oikeita mittaluokkia. Jos ei jo etukäteen tiedä, mitä yksityiset nokkelat ihmiset ja ihmisten porukat ovat aikeissa keksiä, ei voi tietää kuinka monta ihmistä alueelle muuttaa, minkä verran vettä ja viemäreitä he käyttävät, minkä verran heillä on autoja, kuinka suuri osa heistä on autottomia jne. Asuminen menee hankalaksi ilman oikeanlaista infraa. Sen sijaan julkisivulautakunnat sun muut yhdenmukaisuusvalvojat voisi kyllä poistaa, sillä kunhan asukasmäärien mittasuhteet ovat selvillä, ei ole mitään syytä estää ihmisiä toteuttamasta itseään.

Sen sijaan kansalaiset voisi kyllä ainakin yrittää laittaa ohjaamaan aktiivisemmin kaavoitusta, toistuvat laajat selvitykset ihmisten asumistoiveista esim. nettipalvelun kautta voisivat toimia paremmin kuin nykyiset virkamiesten valistuneet arvaukset. Vaikka ihmiset harvemmin osaavat ennustaa omaa tulevaisuuttaan kovin tarkasti, ainakin kaavoittajille kävisi selväksi asumisideaalien moninaisuus ja eri toiveiden suhdeluku, jolloin kaavoitusta olisi helpompaa ohjata suuntaan, joka myös todellisuudessa vastaa tarpeeksi kattavasti kansalaisten toiveita.

Toimituksen poiminnat