Säästökuurien nurjat puolet

Säästötalkoot olivat täydessä vauhdissa, ja PersKeKo-hallitus oli kovin yksimielinen: ainoa tapa kutistaa julkista sektoria ja säästää valtion ja kuntien kuluja on siirtää toteutus yksityisille toimijoille, mutta säilyttää vastuu julkisella sektorilla. Perusterveydenhuollon ja lastenhoidon kohdalla tämä oli ollut suorastaan helppoa, joten kolmen kopla oli jatkanut samalla mallilla muihinkin tehtäviin.

– Minua kyllä vähän huolestuttaa tämä vanhustenhoidon ja lastensuojelun toteutus yksityisten yritysten avulla, Juha Sipilä sanoi. – Päivähoidossa palvelun laatua valvovat vanhemmat, perusterveydenhuollossa potilaat, heidän vanhempansa tai edunvalvojansa, mutta kuka valvoo vajaavaltaisten etua silloin, kun vanhemmilta se oikeus on viety tai jos vanhus ei siihen itse kykene eikä lähiomaisia ole, tai heillä ei ole aikaa tai jaksamista siihen?

– Kyllä epäkohdat aina tulevat ilmi, Alexander Stubb sanoi. – Ennemmin tai myöhemmin.

– Niin varmaan, Sipilä myönsi. – Mutta kuinka monta lasta ehditään kohdella kaltoin tai vanhusta tappaa nälkään, ennen kuin siitä oikeasti jäädään kiinni. Lasten puheita harvemmin uskotaan ja muistisairaat vanhukset eivät osaa kertoa.

– Minkälaisia säästöjä te uskotte tällä saavanne aikaiseksi? Timo Soini kysyi.

– Jos käytetään Järvenpäätä keskivertokaupunkina, eli edullisena suhteessa isoihin kaupunkeihin, mutta kalliina suhteessa maaseutuun, voidaan 40 miljoonan vanhustenhoitomenot jakaa 40 tuhannelle asukkaalle ja saada siitä tuhannen euron kulu asukasta kohden, Sipilä laskeskeli. – Silloin saadaan koko Suomen vanhustenhoitokuluiksi n. 5,5 miljardia. Yksityisten toimijoiden avulla saadaan säästettyä vähintään puoli miljardia, kun ne tyypillisesti selviytyvät hommasta noin 20% julkisia toimijoita edullisemmin.

– Sittenhän ratkaisu on helppo, Soini totesi. – Mehän juuri palkkasimme satojatuhansia työttömiä TE-toimistojen vuokratyöntekijöiksi. Ostetaan niiltä palveluna valvontaa, käytetään siihen vaikka kymmenen miljoonaa vuodessa ja laitetaan ne tarkastamaan yksityisiä vanhainkoteja ja lastenkoteja pistotarkastuksina ennalta varoittamatta, ja laitetaan kaikkiin sopimuksiin hurjat korvaukset, jos osoittautuu, ettei palvelu vastaa sitä tasoa mistä kunnat maksavat. Yksikään niistä ei enää uskalla toimia epäeettisesti.

– Ala lakkaa kyllä sitten houkuttamasta, Stubb sanoi.

– Hyvä! Soini sanoi. – Päästään eroon niistä veroparatiisitoimijoista ja mahdollistetaan suomalainen rehti sosiaalialan yrittäminen.

MikaelaPeth1

Olen yrittäjä, kirjailija ja oivaltaja, kaikkia erikseen ja yhdistettynä. Siten syntyy yrityksiä ja projekteja kuten www.ifr.fi ja www.psykopuisto.fi sekä blogeja, kuten Mtv:n Helmessä julkaistu Eläinkunta kotonani ja tämä nyt aloitettu Vaihtoehtoinen tulevaisuus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu