Vaihtoehtoinen tulevaisuus Mitä Suomessa ja maailmassa voisi tapahtua, jos PersKeKo-hallitus ja kaikki sen vastineet maailmalla löytäisivät aidon kompromissin...

Sillä aikaa Suomessa järjestettiin yleislakko

Suomenlinnassa tapahtuvat asiat olivat Suomen puolella jääneet mediassa vähäiselle huomiolle, sillä Suomen puolella tapahtui paljon ja hurjia. Juha Sipilä oli jo pitkään yrittänyt saada aikaan yhteiskuntasopimusta työmarkkinajärjestöjen kanssa, mutta ne olivat liukkaita kuin saippuat. Tilanne oli edennyt siihen, että työehtosopimukseton tila oli lähestymässä, ja ammattiyhdistysliikkeet olivat tihenevään tahtiin alkaneet pelotella yleislakolla.

PersKeKo-hallituksen kolmen koplalla oli taas neuvonpitotilaisuus.

- Minä olen tässä miettinyt, että pitäisi ehkä antaa yleislakon tulla, Juha Sipilä sanoi mietteliäästi. - Ilman sitä tätä soppaa ei ehkä ole mahdollista selvittää.

- Älä nyt taas hullujasi puhu! Timo Soini huudahti. - Siitä syntyvää soppaa ei kukaan enää pysty syömään!

- Minäkin pelkään, että talous voisi mennä todella pitkäksi aikaa täysin sekaisin, Alexander Stubb sanoi. - Siinä voisi mennä moni ihan kelvollinen yritys nurin.

- Force majeure, Sipilä kuittasi. - Minua itse asiassa kiinnostaisi tietää, mitä sen jälkeen tapahtuisi. Minulla on omat aavistukseni, mutta en tässä vaiheessa halua kertoa niitä teillekään, sillä olette molemmat kertoneet aivan liikaa tämän huoneen ulkopuolelle. Tärkeintä tässä on joka tapauksessa varautua siihen, että yleislakko joka tapauksessa on tulossa.

- Varautua miten? Stubb kysyi.

- Laskea miten suoriudumme valtion minimivelvollisuuksista, kun 60% työväestä ei ole käytettävissä, Sipilä totesi. - Ei liittoihin enää nykypäivänä paljon sitä enempää työväestöstä kuulu.

Stubbin ilme kirkastui. - Tuota en olekaan tullut ajatelleeksi, hän sanoi. - Jotenkin olen kuvitellut, että yleislakko olisi jotain paljon pahempaa. Ja itse asiassa taidan tietää, mitä ne sinun aavistuksesi ovat...

- Mitä? Soini kysyi. - Minäkin haluan tietää!

- Mieti rahaa, Sipilä vastasi. - Nyt järjestetään lakko!

-----

Pari päivää myöhemmin lehdistö uutisoi laajalti, että ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan kestosta oli nipistetty 40% heti seuraavasta vuodenvaihteesta. Myös vuorotteluvapaat ja pekkaspäivät oli lakkautettu. Vanhuuseläkkeen alkamisikä oli nostettu 70 vuoteen, 65-vuotiaana oli mahdollista siirtyä korkeintaan 40%:selle osa-aikaeläkkeelle.

Työmarkkinajärjestöt olivat jo pitkään puuhanneet voimiensa yhdistämisen parissa, ja nyt se järjestely nopeutui. Viikon kuluttua uutisoinnista ne ilmoittivatkin yleislakon alkavan heti työrauhan päättyessä.

Ihmiset alkoivat hamstrata ruokaa koteihinsa oikein urakalla. Säilykkeillä ja makaroneilla oli hurja menekki, kuten myös retkikeittimillä ja lämpimillä vaatteilla. Pannukahvi koki uuden tulemisen, kuten myös kaasukäyttöiset uunit ja jääkaapit. Kauppiaat toteuttivat sekaisin menneen kansan toiveita parhaansa mukaan, myynti ylitti moninkertaisesti koko edellisen vuoden myynnin parin kuukauden aikana.

Lehdistö yritti välillä rauhoitella kansaa muistuttamalla, että edellinenkin yleislakko kesti vain 20 päivää, mutta mikään ei auttanut.

-----

Kun lakko lopulta alkoi, oli lopputulos hämmentävä. Aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Virastot, terveyskeskukset, poliisiasemat, kirjastot, koulut, päiväkodit sun muut olivat kiinni, mutta lähinnä se näkyi liikennemäärissä. Linja-autot, metrot, raitiovaunut tai junat eivät kulkeneet, joten suurin osa yksityisen sektorin ihmisistä hoiti työnsä etänä. Lapset leikkivät ulkona, kaupoissa ei ollut edes ruuhkaa, vaikka ruokatarvikkeet pikkuhiljaa alkoivat loppua. Niinpä pienempi kassahenkilöstömääräkään ei aiheuttanut ongelmia, pankit toimivat kuin normaalisti, mutta paperiposti ei kulkenut ollenkaan. Yleisradio sulki palvelunsa kokonaan, mutta yksityiset kanavat hoitivat lähetyksensä kuin normaalisti. Yliopistosairaalat hoitivat akuuttitapaukset, ambulanssit oli velvoitettu kuljettamaan potilaat niihin. Satamat seisoivat, rakennustyömaat hidastelivat, kaikkialla oli poikkeuksellisen siistiä. Vartiointiliikkeet hoitivat välttämättömimmät poliisien tehtävät.

Sen sijaan työmarkkinajärjestöissä oli paniikki päällä. Aktiiviseen työväestöön kuuluvien jäsenten eroamisinto oli suurempaa kuin kirkosta eroamiset Päivi Räsäsen lausuntojen jälkeen. Viiden lakkopäivän jälkeen järjestöjen oli ilmoitettava jäsenilleen, etteivät niiden lakkokorvausvarat riittäisi kattamaan useampia lakkopäiviä, joten jatkopäivät toteutettaisiin jäsenten omalla riskillä. Ilmoitus sai kaikki palaamaan kiltisti työpaikoilleen.

Kun järjestäytymisaste ennen yleislakkoa oli ollut yli 60%, oli se noiden viiden päivän jälkeen enää 35%. Useampi liitto meni viikkojen sisällä lakon loppumisesta konkurssiin.

-----

- Nyt Suomella on edes jonkinlaiset edellytykset selviytyä, Sipilä totesi. - Eikä edes tarvinnut kajota järjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuteen...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Aikamoinen lakko tuo sinun tempauksesi Mikaela. Ay liikkeet ovat toki raskaat ja vanhanaikaiset mutta ei niitä tarvitsisi heittää romukoppaan tai uudistaa työnantajien mieleisiksi (onhan se joistain väärin ettei työn tekijän tarvitse tehdä 14 tunnin päivää euron päiväpalkalla ja vielä ilman ruokataukoja). Onneksi työliitot ovat olleet turvaamassa työntekijän hyvinvointia raskaina aikoina.

Ps. PAMsta kertoivat että tes on luotu pohjaksi ja työntekijän kannattimeksi mutta sen sisältö on työpaikalla neuvoteltavissa jos työntekijä näin vapaasti tahtoo. Työn antajalle se ilmoittaa pohjarajan kuten maksimi tuntimäärän ja minimi palkan.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Ay-liikkeet ovat rikki. Purkamalla koko höskän on vasta mahdollista rakentaa uusi, parempi malli tilalle. Tietenkin ammattiyhdistysliike tarvitaan, mutta ei sellaista ammattiyhdistysliikettä, jonka käytännön toimet lakkauttavat kokonaisia teollisuudenaloja Suomesta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Arkadianmäen eduskuntatalo on rikki, purkamisen ja uuden sijaan se koitetaan korjata. Jyväskylä-logiikalla rakennus on aikansa elänyt, vanhanaikainen, eikä edusta uusinta huippuarkkitehtuuria tai hohda enään uutuuttaan. Itse en pidä tästä ajatus mallista jossa 1800-luvun aikaisia ja 1900-luvun alun rakennuksia puretaan yhä sumeilematta uudemman ja nykyaikasemman tieltä.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #5

Ei se ole rikki. Sen toimintakenttä vain on liian laaja jotta inhimilliset ihmiset siellä selviytyisivät omista työtehtävistään hyvin. Se on ongelma, jota ei oikein edes voi korjata.

Ammattiyhdistysliike puolestaan on hyvinkin tietoinen työntekijöiden reaalielämästä Suomessa, mutta ei silti edes halua muuttaa toimintatapojaan. Se on luotu tehdastyöntekijöitä ja virkamiehiä varten, joista ensiksimainittuja ei enää Suomessa pahemmin ole, ja jälkimmäisistä taas ollaan kovaa vauhtia hankkiutumassa eroon korvaamalla heidät työsuhteisilla työntekijöillä ja "kuntouttavaa työtoimintaa" suorittavilla orjilla. Kun jollain taholla on liikaa valtaa suhteessa omaan merkitykseensä, todellisuus löytää keinot mitätöidä epäoikeutettu valta.

Sama itse asiassa pätee eduskuntaankin, ilman kansalaisten mielestä epäoikeutettua vallankäyttöä ei olisi ollut valtavaa tilausta persuille. Riippumatta siitä miten persut politiikkaansa hoitavat, on heidän ansionsa, että politiikka Suomessa on muuttumassa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #7

Voi sen noinkin aatella vaikka tarkoitin remontissa olevaa rakennusta (tuleekos sinne muute remontin jälkeen hotelli, ostoskeskus, burgeking ja starbucks?). Suomessa tosin kaikki tuntuu olevan rikki, politiikka, juridiikka, verotus, kilpailukyky, solidaarisuus, empatia, kasvatus, ihmisten yleiskunto, asumiskulut, rakennusten yleiskunto, teiden yleiskunto jne jne...

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Kieroa peliä Suomenlinnassa:
http://yle.fi/uutiset/kieroa_pelia_suomenlinnassa_...

Mitä Suomenlinnan vankilalle kuuluu? Sijoitetaanko konkurssiin menneiden ay-liittojen johtajia sinne?

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Se on suljettu. Ay-liittojen johtajia ei toki vankilaan ole tarvinnut sijoittaa, sillä he ovat oma-aloitteisesti päättäneet hakeutua Suomenlinnaan. Itse asiassa Suomenlinna on jo ehtinyt kohdata eläkeläisongelman, sillä konttivirkamiehet ovat saaneet valtavan pinon kyselyitä suomalaisilta eläkeläisiltä, jotka haluaisivat siirtyä saarivaltioon asumaan. Jos heidät kaikki otettaisiin, olisi huoltosuhde hankala, kun eläkeläisiä olisi pitkälti yli puolet saarivaltion asukkaista. Jos heitä taas ei otettaisi, olisi se täysin vastoin saarivaltion avointen rajojen periaatteita. Siitä aiheesta lisää myöhemmin.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Suomenlinnan vankila suljettu? Ei voi olla totta. Ei voi!

Vastahan tällä viikolla kaksi kollegaani kävi siellä tarkastuskäynnillä.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #6

Mutta kun Suomenlinnassa ei vielä ainakaan ole tehty mitään vankeusrangaistusta vaativia rikoksia! Tyhjän vankilan ylläpito olisi taloudellisesti kyseenalaista.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin Vastaus kommenttiin #8

Haloo, missä on ideointikykynne, innovointinne?

Ottakaa mallia Suomesta. Suomi on juuri keksinyt koulutusviennin. Suomenlinnan uusvaltio voi vastaavasti aloittaa vankeinhoitoviennin eli ottaa vastaan vankeja Suomesta (itse asiassa näin on toimittu tähänkin saakka). Suomen Pankin tänään julkaistavan talousennusteen mukaan vankimarkkinat Suomessa ovat kasvava toimiala, ne voivat kasvaa jopa 5-10 % vuodessa, vankimarkkinoista saattaa jopa kehittyä uusnokia. Syynä on tulehtunut työmarkkinatilanne joka houkuttaa heikkotahtoisia osapuolia tekoihin joita Suomen perustuslaki ei tunne eikä tunnusta.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #10

Innovointini tavoitteet ovat niin kaukana vankimarkkinoista, etteivät aivoni kykene vääntymään tuohon asentoon. Kasvattaakseni vankimarkkinoiden kysyntää minun olisi pyrittävä tekemään sekä Suomesta että saarivaltiosta, ehkä koko Euroopasta, mahdollisimman syrjäyttäviä ja eriarvoistavia paikkoja, jotta ne heikkotahtoiset osapuolet syyllistyisivät mahdollisimman paljon rikoksiin. Kokonaistavoitteen näkökulmasta homma ei toimisi, joten joudun hylkäämään vankilabisneksen kokonaan, vaikka se taloudellisesti voisikin olla kannattavaa.

Suomen Pankin kannattaisi katsoa peiliin ja vähän hävetä.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Itse asiassa muutankin ehkä mieltäni, ja pukkaan ay-liitot kaikkineen vankiloihin. Tyhmyyden pitäisi olla rikollista:

"Ammattiyhdistys: "MTV osoittaa piittaamattomuutta"
Radio- ja televisiotoimittajien liitto kritisoi voimakkaasti MTV:n irtisanomisia ja ulkoistuksia. Myös Journalistiliitosta todetaan, etteivät irtisanomiset voi olla vaikuttamatta uutissisältöihin."

Milläköhän rahoilla Mtvn pitäisi niitä palkkoja maksella ajasta iankaikkisuuteen, kun tappiota on parin viime vuoden aikana tehty noin 15 miljoonaa? _Piittaamattomuutta_ olisi tietoisesti kaataa koko Mtv, ettei vain "vaikutettaisi uutissisältöihin". Silloin ei olisi enää kyse sadasta työttömästä, vaan neljästäsadasta, sekä seurannaisvaikutuksena hillitön määrä Mtvlle ostopalveluita tarjonneiden yhtiöiden konkursseja, kaikkine niistä aiheutuneine työttömineen.

Verottajakin tosin saattaa kyllä tällä viimeisimmällä Mtvn toimintaan kohdistetulla tempauksellaan aiheuttaa vinon pinon konkursseja, eli ei siihen edes tarvita tyhmiä ay-edustajia, kun tyhmä verohallinto hoitaa homman kotiin. Aivan kuin Suomen valtio olisi tekemässä ehdoin tahdoin itsemurhaa.

Käyttäjän jussijaakkola kuva
Jussi Jaakkola

Tuleeko tästä sitten suomalainen lakko - työntekijät tekevät etänä töitä ja nostavat työnantajalta palkkaa ja samanaikaisesti ovat lakossa ja nostavat lakkokorvausta.

Toimituksen poiminnat