Vaihtoehtoinen tulevaisuus Mitä Suomessa ja maailmassa voisi tapahtua, jos PersKeKo-hallitus ja kaikki sen vastineet maailmalla löytäisivät aidon kompromissin...

Siivoamalla miljonääriksi...

Suomenlinnan ensimmäisen pilvenpiirtäjän suunnittelutyöt olivat törmänneet yllättävään esteeseen. Konttivirkamiehet olivat rakennusyhtiön mielestä kuunnelleet aivan liikaa Pikku-Mustan yliopiston villejä tieteentekijöitä, ja saaneet heiltä haitallisia ideoita. Kuten nyt vaikka tämä siivoojajupakka.

- Olemme päätyneet sellaiseen ratkaisuun, että yksikään taloyhtiö ei saa käyttää missään kiinteistönhuoltotehtävissä sellaisia työntekijöitä, jotka eivät asu kyseisessä talossa, konttivirkamies ilmoitti rakennusyhtiön toimitusjohtajalle.

- Mutta ette te sellaista voi päättää! toimitusjohtaja huudahti. - Eihän siinä olisi mitään järkeä. Millä ihmeen rahoilla jokainen siivoojapoika ja -tyttö ostaisi talosta oman miljoonayksiön? Heidän on pakko asua muualla!

- Missä muualla? konttivirkamies kysyi.

- Jossain halvemmassa talossa!

- Suomenlinnassa ei tule olemaan ainuttakaan halpaa taloa, konttivirkamies totesi. - Ne tulevat kaikki olemaan pilvenpiirtäjiä, joten halvempi slummikin olisi täällä kohtuuttoman kallis.

- Ne voivat asua vaikka Suomessa!

- Se heikentäisi vaihtotasetta ikävällä tavalla, joten ei käy!

- Mutta kuka niiden miljonäärisiivoojien palkat muka maksaa?

- Taloyhtiö, konttivirkamies sanoi. - Ellette sitten halua laittaa rikkaita asukkaitanne siivoamaan itse. Eikä palkkaa edes kannata pitää kovin alhaisena, sillä mitä epäreilummaksi siivoojat palkkansa kokevat, sitä varmemmin he varastelevat ja tekevät huonoa työtä. Sellaista kaupunkia me emme ole rakentamassa.

- No joo, maanalaisiin kerroksiin voisi ehkä rakentaa jonkinlaisen kiinteistönhuoltoyhteisön, jossa on asunnot kaikille rakennuksen työntekijöille.

- Tai varata yhden nurkan kiinteistöhuollolle joka kerroksesta, niin työntekijöillä olisi lyhyemmät hissimatkat töihin, liikennettä olisi vähemmän ja maan alle ei muodostuisi slummia...

- Silloinhan viikkosiivouksen pitäisi olla osa vastiketta, toimitusjohtaja huomautti. - Voisi tulla aika iso vastike.

- Suhteessa saman verran vähemmän veroja, konttivirkamies sanoi. - Jos asukkaat eivät maksaisi siivoojille itse, joko valtion pitäisi maksaa heidän palkkansa, tai vaihtoehtoisesti heidän toimeentulonsa silloinkin kun he eivät tee töitä. On varmasti helpompaa maksaa sellaisesta itse, jonka tulokset näkee heti ja joka poistaa heiltä itseltään työtä. Niitä rahoja on aivan turhaa kierrättää valtion kautta, käytännössä oikeastaan jokaisesta taloyhtiöstä tässä mallissa tulee oma osavaltionsa.

- Välillä minusta kyllä tuntuu, että te olette yhtä pähkähulluja kuin ne Pikku-Mustan kummajaiset, toimitusjohtaja huokaisi. - Siivoamalla miljonääriksi...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Toimituksen poiminnat