Vaihtoehtoinen tulevaisuus Mitä Suomessa ja maailmassa voisi tapahtua, jos PersKeKo-hallitus ja kaikki sen vastineet maailmalla löytäisivät aidon kompromissin...

Tyhmä kysyy: mitä ihmettä tarkoittaa yhteiskuntasopimus?

Pikku-Mustan filosofillamme oli taas uusi keskustelu, tällä kertaa yliopiston talonmiehen kanssa. Hän oli monta kertaa yrittänyt soittaa Juha Sipilälle, mutta kiireittensä takia Sipilä ei ollut ehtinyt vastata puhelimeen enää ollenkaan ensimmäisen puhelun jälkeen. Ehkä se ensimmäinen puhelu oli ollut liian vaikea sisällöltään, ja Sipilää pelotti. Tyhmillä filosofeilla kun tuntuu yleisemminkin esiintyvän keskustelua häiritsevää pelottavuutta.

- Minä en nyt kyllä ollenkaan ymmärrä sitä yhteiskuntasopimuskeskustelua tuolla Suomen puolella, filosofi sanoi talonmiehelle. - En ymmärrä koko sanaa ollenkaan, enkä oikeastaan edes sanan alkuosaa, sitä yhteiskuntaa. Mikä ihme yhteiskunta on? Kunta on jonkinlainen pläntti maasta, jossa päätetään mitä kyseisellä maapläntillä saa tehdä, ei saa tehdä ja pitää tehdä. Mutta _yhteiskunta_? Eikö se yhteisyys sisälly jo siihen kunta-sanaan? Että onko sitten joku yhteinen yhteinen kunta? Mikä on valtion ja yhteiskunnan välinen ero? Jos niillä on jokin ero, kumpi on sen toisen osajoukko, valtio yhteiskunnan vai yhteiskunta valtion? Vai onko molemmissa palasia, jotka eivät sisälly siihen toiseen?

Odotas hetki, niin minä tarkistan Wikipediasta, talonmies vastasi. - "Käsitteet valtio, kansakunta ja yhteiskunta sekoitetaan usein.[1] Yhteiskunta muodostuu ihmisten kaikkien (nykyisten ja siihen mennessä institutionalisoituneiden) vuorovaikutussuhteiden verkostoista, josta valtio on vain osa. Yhteiskunta jaetaan muun muassa hegeliläisessä ja liberalistisessa perinteessä valtioon ja kansalaisyhteiskuntaan. Uudemmissa teorioissa yhteiskunta jaetaan usein kolmeen osa-alueeseen: valtiolliseen eli julkiseen sektoriin, (yksityiseen) taloudelliseen toimintaan eli yksityiseen sektoriin ja varsinaiseen kansalaisyhteiskuntaan (kolmas sektori). Vielä uudempi laajennus tähän jaotteluun on neljäs sektori, jolla tarkoitetaan perhettä, sukua ja ystäväpiiriä."

- Hyvä, eli valtio on yhteiskunnan osajoukko, filosofi totesi. - Sitten kyllä tuo Sipilän yhteiskuntasopimus jää aika puolinaiseksi, sillä hän on jättänyt kansalaisyhteiskunnan suurelta osin sopimuksen ulkopuolelle, vain taloudelliseen toimintaan sidoksissa olevat ovat edustettuina. Ilmeisesti Sipilä mittaa yhteiskuntaa rahalla.

- Eikös se ole aika luonnollista, jos kerran sopimuksenkin on tarkoitus koskea rahaa? talonmies kysyi. - Valtiohan on se taho tuollaisessa sopimuksessa, jonka pitäisi edustaa niitä, joilla ei ole varaa edustaa itse itseään. Sen takiahan valtio on olemassa! Eivät rikkaat tarvitse kuin murto-osaa valtion palveluista, vaikkakin kallista osaa, kun taas nykyvaltion palveluista merkittävä osa on rakennettu turvaamaan niiden oikeuksia, jotka eivät itse pysty itseään turvaamaan.

- Mutta eihän Sipilä toimi noin! filosofi huudahti. - Hänhän on uhraamassa kaikki heikot, sairaat, eläkeläiset, lapset ja opiskelijat, yhteiskuntasopimuksessaan!

- Sipilä on vasta ensimmäistä kertaa pääministerinä, täytyyhän hänellä olla aikaa etsiä omaa rooliaan, talonmies huomautti. Hän ei kylläkään oikein edusta perinteistä tierumpukeskustalaista, mutta hänellä on puolue, joka varmasti jossain vaiheessa rohkaistuu muistuttamaan häntä roolistaan.

- Mutta vaikka minä nyt ymmärrän sanan yhteiskunta, en kuitenkaan ymmärrä tuon yhteiskuntasopimuksen tavoitteita, filosofi huomautti. - Mistä siellä oikein pitäisi sopia?

- Jos minä olen oikein ymmärtänyt, siellä pitäisi luoda mielikuva, että Suomessa osataan tehdä asioita samalla tavalla kuin EU, EKP ja IMF tekevät muualla, jotta nuo eivät haluaisi tulla Suomeen päsmäröimään, talonmies murahti.

- Mutta se troikkahan on vain hölmöillyt ainakin Kreikassa! filosofi huudahti. - Pitääkö Suomessa teeskennellä hölmöläistä?

- Mahdollisesti, talonmies totesi. - Tosin IMF on jo alkanut järkiintyä, joten nyt on mahdollista yrittää oikeasti pelastaa tilanne ja tehdä toimiva sopimus.

- Mutta mistä siellä sitten pitäisi sopia? filosofi kysyi.

- Siellä pitäisi sopia, millaista Suomea kaikki osanottajat haluavat olla rakentamassa, minkälaisilla rakenteilla tavoitellun Suomen kustannuksia olisi tarkoitus kustantaa, ketkä rahoittavat kyseisenkaltaisen Suomen rakentamisen, ja miten he hyötyvät siitä, että he laittavat omat rahansa likoon tuon uuden tulevaisuuden luomiseen.

- Kuulostaa vaikealta, filosofi sanoi. - Mistä sinä tuon tiedät?

- Minä olen ollut alusta asti mukana rakentamassa tätä meidän yliopistoamme. Siinä oppii paljon, kun sovittelee yhteen kymmeniä eri alojen tieteentekijöitä avustajineen muutamaan hassuun rakennukseen. Sitä tietää, ketkä eivät tule toimeen keskenään, ketkä ovat vähän liiankin hyviä ystäviä, ja ketkä keskustelevat koirien kanssa. Ja sitä oppii luovimaan sellaisessa yhteisössä, joka käytännössä on pieni yhteiskunta.

- Sinun kanssasi on paljon helpompaa puhua kuin noiden muiden tieteilijöiden, filosofi tokaisi. - Minusta tuntuu, että sellainen Suomi voisi olla hyvä paikka asua, jossa tieteentekijät ja talonmiehet voisivat käydä antoisia keskusteluja toistensa kanssa. Mahtaisikohan se Sipilä nyt vastata puhelimeen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Ymmärrän huutosi, mutta kun se 5% on nyt se ainut mitä kuunnellaan. Ilman sitä 5% ei ole mitään, vaan jos sitä ei ole niin se on kaikilta pois. Haittaako jos siinä edessä on pieni viiva, eihän, sillä silloin se olisi helppo hoitaa.

No mikä tässä mättää sitten? No se kun ei ole kasvua, ei kasva. Viennistä on hävinnyt 10 000 000 000 euroa, no laitetaan 9 999 999 999 niin ei näytä niin pahalta.

Silti pitäs hoitaa, huoltaa ja ruokkia. Ei toimi kuin velka rahalla. Otetaan velkaa lisää sen 9 999 999 998 euroa, jospa se siitä. Ainiin, mut tämähän tehtiin jo viis vuotta sitten.

Mitäs nyt sitten tehään?!

Pissitään housuihin? Käviskö se. No ei kun se jo oikeesti tehtiin jo.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Onko se 5% mitä?

1) Työajan pidennystä
2) Veroja
3) Kohtaa 1 & 2 sekaisin
*) Jokerina yritystukia valtiolta yrityksille

Tosiaan kohta 1 ei ole kuin tilastokikkailua, joka ei vaikuta pahemmin kokonaistuotantoon. Yhteiskuntasopimus on soten tiellä. Tietääkö kukaan mitä sote oikeasti sisältää tällä hetkellä?

Kyllähän housuihin voi laskea kahteen kertaan. Toinenkin kerta lämmittää melkein samalla lailla kuin ensimmäinenkin. Auttaako se sitten mitenkään onkin ihan toinen juttu.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Se 5% on yhtä tyhjän kanssa, jos se on vain laskennallinen 5%, eikä aito muutos tuottavuudessa.

Kysyntä on riippuvaista ostovoimasta, jota tässä nyt ollaan heikentämässä 5%. Vielä kun huomioidaan, että tällä mallilla päädytään myös irtisanomaan vähintään 5% työvoimasta, ehkä jopa enemmän, kun kysynnän laskiessa tarvetta työvoimalle on entistä vähemmän, niin kyllähän tuossa on syöksykierre valmiina toteutumaan.

Saksassa ymmärrettiin jakaa osa töistä työttömille työaikoja lyhentämällä, millä päästiin yhteiskuntaan, joka on kohtuullisen hyvin pärjännyt olemattoman inflaation maana.

Käyttäjän saarinenj kuva
Juhani Saarinen

Yhteiskuntasopimus on mielestäni vallitsevassa tilanteessa tärkeä,Suomen taloustilanne on todella surkea, maa velkaantuu kiihtyvällä vauhdilla, maan kilpailukyky on menetetty ylisuurilla TES kierroksilla, ennen 2010 tehdyillä TES sopimuksilla,SAK ja muut ammattiliitot voivat katsoa itseään peilistä, ja kysyä miten tässä näin kävi, työkalupakissa ammattiliitoilla on vähän työkaluja, ehkä joukkovoima tuntuu olevan ainut sellainen ei paljon muuta, myöskin neuvottelu kulttuurissa olisi parantamisen varaa huomattavasti.
Mielestäni Suomi ei tarvitse sellaista ammattiyhdistysliikettä joka kadottaa työpaikat ulkomaille pois Suomesta, onko tällaisella toiminnalla mitään järkeä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Yhteiskuntasopimus on mielestäni vallitsevassa tilanteessa tärkeä,Suomen taloustilanne on todella surkea"

Ei tuo 5% mitään auta, eli täysin turha olisi jos työntekijät suostuisivatkin. 20% ulkoinen devalvaatio jo purisi mutta sitä ei jostakin syystä haluta käyttää.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Ammattiliitot ovat kaksijakoinen juttu. Tutkimusten mukaan paikallinen sopiminen ja keskusjärjestöjen sopiminen johtavat maltillisimpiin neuvottelutuloksiin, kun taas liittojen oma sopiminen johtaa tyypillisesti talouden näkökulmasta liian korkeisiin palkankorotuksiin ja etuihin. Tämän oletetaan johtuvan siitä, että keskusjärjestöt tietävät kokonaispaletin sisällön, jolloin ne voivat sopia maltillisesti, ilman pelkoa siitä, että jotkut jäisivät jälkeen muista, kun taas ammattiliitot kilpailevat verissä päin keskenään, juuri siitä, ettei kukaan vain jäisi jälkeen muista. Paikallinen sopiminen taas tekee toisesta osapuolesta niin heikon, että päädytään myös maltillisiin sopimuksiin, mutta "vääristä syistä".

Neuvottelujen salaisina pitäminen itse asiassa synnyttää itse ongelman, nytkin sovittelija on julkisuudessa kertonut neuvottelevansa vain yhden osapuolen kanssa kerrallaan, ja vaatinut salassapitoa kaikilta osapuolilta. Jos neuvottelut käytäisiin julkisesti, tulos olisi automaattisesti mahdollisimman oikeudenmukainen, koska kaikki osapuolet pääsisivät kertomaan, miten yksi sopimus vaikuttaa kolmansien osapuolten asemaan. Salailu vähentää käytettävissä olevan tiedon määrää, mikä on järkälemäisiä yhteiskuntasopimuksia solmittaessa vaarallista.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Mikaela aina tuntuu olevan ihmisiä joille mikään ei mene perille.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ajattele asiaa asunto-osakeyhtiön talonmiehen näkökulmasta. Taloa on hoidettu huonosti jo kymmenen vuotta. Yhtiön hallitus on ottanut runsaasti velkaa ja tilannut kalliita palveluja sieltä täältä, myös ulkomailta. Asuntoihin on viritetty epäkäytännöllisiä ratkaisuja, jotka hajoilevat. Vastikkeet ovat pilvissä, kämppien hinta laskee ja asukkaat nurisevat.

Naapuritaloissa on ollut omat ongelmansa, mutta vähitellen ne on saatu kuntoon hallituksen jäseniä vaihtamalla ja keskittymällä olennaiseen eli asumiseen ja viihtyvyyteen. Samaa yrittävät nyt meidän talossa, talonmiehen omatkin hommat ovat mietittävänä.

Talon tai valtion pito ei ole rakettitiedettä. Viime kädessä kysymys on vain rahasta.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Noinpa minä sitä juuri ajattelenkin, toisin kuin Sipilä yhteiskuntasopimuksessaan. Hänen mielestään kyseisen talon asukkaiden pitäisi vain suostua tekemään 5% lisää töitä palkatta, samalla kun kiinteistönhuoltoyhtiöltä vähennetään tehtäviä, porraskäytäviä siivotaan harvemmin, rikki mennyttä hissiä ei korjata ja lumet aurataan harvemmin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

En jaksa uskoa, että yhteiskuntasopimuksesta tulee mitään. Hallitus korottaa hätäpäissään veroja, mikä huonontaa tilannetta entisestään. Jo nyt isommista taloista neuvotaan, mitä meidän pitäisi tehdä, mikä on tietysti itsetunnolle kova paikka.

Kierre päättyi 1990-luvulla romahdukseen ja suureen yhteiskunnalliseen murrokseen. Voi olla, että niin käy nytkin.

Jyrki Paldán

Vai että viihtyvyyteen panostettu? hah hah.
Taidat nyt esittää analogiallasi jotain ihan muuta skenaariota kuin tätä "yhteiskuntasopimusta".

"Yhteiskuntasopimuksen" ehdotusta voisi sujuttaa tuohon analogiaan mielummin vaikka siten että talon asukkaat sopivat jokainen lohkaisevansa yhden huoneen asunnostaan talon suurimman kämpän asukkaan käyttöön, ja samalla sopivat myös nostavansa omaa vastikettaan, jotta saavat laskettua sen suurimman kämpän omistajan vastiketta. Tällöin hän ehkä pysyy tyytyväisenä, ja pysyy talon asukkaana. Muilla ei ole niin väliä kun ei heillä kuitenkaan ole vaihtoehtoja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Viime kädessä kysymys on vain rahasta."

Ja rahaa saadaan työstä, mutta mistäs palkkatyötä saadaan työttömille?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Noin pitkälle en jaksa ajatella. Olen hyvin ansaitulla työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveyssyistä. Ei koske minua.

No joo, koulussa opetetaan tänä päivänä, että Suomessa asuu fiksu ja hampaisiin asti koulutettu kansa. Kyllä niillä eväillä pitäisi töihin päästä.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Tämähän on ratkaistu jo aikapäivät sitten. Menetelmää on "testattu" jo kauan kuntasektorilla. Enää puuttuu vain pieni muutos lakiin, että sitä voidaan käyttää myös yrityksissä. Se ihme temppu on Kuntouttava työ.

Lukekaapa blogeja tuolta

http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen...

http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kiitos linkeistä! Tulee mieleen Neuvostoliitto ja Gogolin Kuolleet sielut.

Toimituksen poiminnat