Vaihtoehtoinen tulevaisuus Mitä Suomessa ja maailmassa voisi tapahtua, jos PersKeKo-hallitus ja kaikki sen vastineet maailmalla löytäisivät aidon kompromissin...

Mustaan aukkoon katoavat rahat

Aluksi kaikki näytti sujuvan hyvin Tilapäisratkaisu-pilvenpiirtäjässä. Konttivirkamiehet olivat jo ehtineet onnitella itseään hienosta ratkaisusta, kun ongelmia alkoi ilmetä. Nuorisojoukot olivat ryöstäneet useampia ylempien kerrosten omistusasujia, ja palveluyritys toisensa jälkeen laittoi pillit pussiin. Suomenlinna oli tähän asti pärjännyt kokonaan ilman omia poliisivoimia ja oikeuslaitosta, mutta nyt tilanne näytti olevan muuttumassa. Tilapäisratkaisun hallitus ja asukasneuvosto kutsuttiin neuvotteluun Pirunkirkkoon.

- Mitä siellä teillä oikein on tapahtumassa? ensimmäinen virkamies kysyi.

- Asiat ovat menossa pahasti pieleen, opettaja vastasi. - Emmekä me itse pysty tekemään asialle yhtään mitään. Olisi itse asiassa parasta, jos voisimme muuttaa takaisin satamaan.

- Mutta miksi? toinen virkamies kysyi.

- Rahamme katoavat jonnekin, kampaaja vastasi. - Minulla ei käy enää tarpeeksi asiakkaita, joten olen joutunut sulkemaan kampaamoni. Kun olen kysellyt mistä tämä johtuu, entiset asiakkaani pahoittelevat, ettei heillä enää ole varaa käydä yhtä usein kuin ennen. Olen jopa päätynyt ratkaisuun, jossa vastaanotan muilta palvelualan ammattilaisilta lahjakortteja rahan sijaan, kun oikeaa rahaa ei yksinkertaisesti ole.

- Tämä taas on ongelma esimerkiksi minulle, opettaja huomautti. - Sillä minun palveluilleni ei juurikaan ole kysyntää yksityisillä markkinoilla, joten minun tukiopetuslahjakorttini eivät ole yhtä käypää valuuttaa kuin vaikkapa hierojien tai elokuvateatterin omistajien. Se jo itsessään rajoittaa sitä, minkä verran pystyn ostamaan palveluita. Tavaraa ei lahjakorteillani edes pysty ostamaan.

- Itse asiassa elokuvateatteri ja tavaratalo ovat Tilapäisratkaisun suurimmat mustat aukot, rakennusmies totesi. - Molempiin katoaa jatkuvasti paljon rahaa, ja sinne päädyttyään rahat eivät enää palaa kiertoon. Esimerkiksi huonekaluja ja muita kodin tarvikkeita meidän kaikkien täytyy nykyään ostaa paljon aiempaa hyttielämää enemmän, ja kaikki ne rahat yksinkertaisesti vain katoavat kierrosta.

- Ja jos joskus sattuu olemaan enemmän oikeata rahaa käytettävissä, sitä ei enää uskalla tuhlata palveluihin, kun aina täytyy varautua siihen, että jokin kodinkone tai huonekalu hajoaa, eikä niitä saa ilman oikeata rahaa, kampaaja sanoi.

- Teinit ovat ratkaisseet ongelman aloittamalla ryöstöt, opettaja totesi. - Myös tavaratalosta katoaa paljon tavaraa. Satamassa sitäkään ei juurikaan tapahtunut.

Konttivirkamiehet katsoivat toisiinsa vakavina.

- Jos emme pysty ratkaisemaan tätä ongelmaa nopeasti, jäävät loput asunnot myymättä, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja sanoi. - Eivät varakkaat ihmiset suostu ostamaan asuntoa slummista, edes vaikka se olisi maailman korkeimmassa pilvenpiirtäjässä, ja slummiksi tämä Tilapäisratkaisu on kovaa vauhtia kehittymässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kelluva markka olisi Suomelle katastrofi."

Kansantaloudesta et kuitenkaan ymmärrä yhtään mitään.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Mitäs luulet, onko helpompaa kirjoittaa siitä, miten asiat kannattaisi tehdä, vaiko siitä, mikä on jonkin tilanteen pieleen menemisen mekanismi? Kumpaan tarvitaan enemmän ymmärrystä?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Konttisaarten olisi kannattanut tehdä ulkoista deflaatiota asukasluvunkasvaessa tai ainakin perkiä laskettamaan tuoteiden ja palvelujen hintoja. Pehin utopiassa on menossa hyvinvoinnin ja varallisuuden uusjako jossa ne kertyvät pienelle osalle samalla kun muut kurjistuvat ja sosiaaliturvala elävät alkavat nähdä nälkää. Tuttu tilanne täälä Suomessa, toisin saarella raha ei ole kadonut lainapankkien deletenappiin ja korkoihin vaan yksinkertaisesti sitä ei ole enään tarpeeksi.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Ongelmanahan tässä oli, että hinnat jo valmiiksi olivat erittäin alhaalla, eikä käytössä ollut omaa valuuttaa, vaan EU:n hallinnoimassa saarivaltiossa käytössä oli tietenkin euro.

Huomionarvoista on sekin, että konttiasukkailla tai risteilijäasukkailla ei tätä ongelmaa edelleenkään ole, vaan pelkästään pilvenpiirtäjän asukkailla.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Tilannehan on siis se, että edelleen valtio kustantaa asumisen, syömisen, siivouksen, pyykinpesun, koulutuksen ja lastenhoidon, mutta kaikki muu on ihmisten itsensä organisoitava. Suhteessa pilvenpiirtäjäasukkaat saavat valtiolta enemmän kuin kontti- ja risteilijäasukkaat, mutta silti juuri pilvenpiirtäjäasukkailla on taloudellisia ongelmia.

Toimituksen poiminnat