Vaihtoehtoinen tulevaisuus Mitä Suomessa ja maailmassa voisi tapahtua, jos PersKeKo-hallitus ja kaikki sen vastineet maailmalla löytäisivät aidon kompromissin...

Mikä ihme on osa-aikainen kokeilutoiminnan erityisasiantuntija?

Pikku-Mustan yliopiston talonmies kopautti portailla istunutta filosofia olalle.

- Katso mitä minä löysin! hän iloitsi ja näytti puhelintaan.

- Mitä? ihmetteli filosofi. - Eikö tuo ole joku työpaikkailmoitus? Etkö sinä viihdy täällä?

- En minä itseäni tarkoita! talonmies huudahti. - Vaan sinua!

- Minua? filosofi kysyi. - Minne minun pitäisi mennä töihin?

- Osa-aikaiseksi kokeilutoiminnan erityisasiantuntijaksi! talonmies huudahti. - Sehän olisi työnä sinulle juuri omiaan!

- Näytäs! filosofikin vähän innostui. - Kuulostaa juuri niin pähkähullulta, että se voisi sopiakin minulle.

Hän selasi ilmoituksen läpi ja huoahti sitten.

- Ei onnistu, hän totesi. - Katsos kun minä olen valefilosofi, ja tuossa edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa.

- Mitä?! talonmies huudahti ällistyneenä. - Valefilosofi? Kyllä sinä minusta olet vaikuttanut juuri siltä, miltä olen kuvitellut filosofien vaikuttavan.

- Eivät oikeat filosofit ole tällaisia, filosofi selitti. - He keskittyvät oman alansa kirjallisuuteen ja oikeaan filosofointiin, kun taas minua kiinnostaa todellisuuden ja filosofian välinen yhteys. En minä aikoinani onnistunut aikaansaamaan edes alempaa korkeakoulututkintoa, kun olin liian kiinnostunut liian monista asioista. Minun olisi täytynyt rajata kiinnostustani niin paljon, etten yksinkertaisesti halunnut tuhlata elämääni sellaiseen saman asian jankkaamiseen vuosikausia. Kukaan ei Suomenlinnassa kysynyt, olenko minä oikea vai en, ja kun olen kuitenkin lukenut yhden keskikokoisen kirjaston tietokirjallisuudesta lähes kolme neljännestä, päätin sen riittävän filosofina esiintymiseen.

- Siis mitä? talonmies ihmetteli. - Miksi sinä olet lukenut sen kaiken?

- No katsos, filosofi vastasi. - Joskus nuorena kirjastossa seistessäni ajattelin, etten voi mitenkään tietää mitkä aiheet kiinnostavat minua, ellen ensin tutustu kaikkiin maailman aiheisiin. Päätin lukea kaikki kirjat läpi, saadakseni selville omat kiinnostuksen kohteeni. Jossain vaiheessa muutin käytäntöä niin, että aloin karsia mielestäni liian ikävystyttäviä kirjoja takakannen ja parin ensimmäisen sivun perusteella, koska ikävystyttävät kirjat itsessään hidastivat hankkeen läpi viemistä, mutta suurimman osan niistä minä luin. Lukutahti oli noin neljäkymmentä kirjaa kahdessa viikossa, ja luin kirjat luokittelujärjestyksessä. Silloin aihepiirit säilyivät kokonaisuuksina, joista sai aiheesta kuin aiheesta melko hyvän yleiskuvan.

- Sinä olet omituisempi kuin olen edes osannut kuvitella, talonmies huokaisi. - Mistä aiheista sinä sitten oikein pidit?

- Einsteinista, Freudista ja Platonista erityisesti, filosofi vastasi. - Ja Marc-Antoine Mathieun sarjakuvatkin luokittelen enemmän poliittiseksi filosofiaksi kuin viihteeksi. Niistä tutussa Huumoriministeriössä voisi tuollainen osa-aikainen kokeilutoiminnan erityisasiantuntijakin työskennellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Kysymyksen alkulähde löytyy "aikuisten oikeesti" täältä, jos siis haluaa töihin osa-aikaiseksi kokeilutoiminnan erityisasiantuntijaksi:
https://haku.valtiolle.fi/Public/Assignment.aspx?g...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jännää on miten niin moneen asiaan vaaditaan aina vain korkeampaatutkintoa samalla kun ollaan leikkaamassa toisen- ja korkeasteen opiskelupaikkoja niin sivistävältä kuin ammatilliseltapuolelta. Siinähän se sitten olisikin kun kaupan kassalta vaadittaisiin ylempää korkeakoulun insinöörin tutkintoa jotta voisi toimia ohjastajana itsepalvelukassalla. Mistä sitten tuodaan nämä korkeakoulutetut joista muutenkin alkaa olemaan pulaa?

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Sinänsä en kyllä ihmettele vaatimusta tuossa tehtävässä, sillä kyllähän nuo kaksi osa-aikaista koheltajaa voisivat saada aikaan sietämättömän paljon suuria katastrofeja. Kun on tutkintovaatimus, voi vedota siihen, että "luultiin noiden olevan päteviä". Ehkä vaatimuksiin pitäisikin lisätä joku Nobelin palkinto...

Eettisesti ongelmana on kuitenkin se, että kyse on politiikan teon ulkoistamisesta palkatuille työntekijöille, vieläpä osa-aikaisille sellaisille. Pelottavaa. Konsulttejahan tuossa oikeasti haetaan, mutta ei päteviä konsultteja pysty palkkaamaan tuollaisilla palkkasummilla. Lisäksi puolueet haluavat valtion maksavan konsulttien korvaukset, vaikka puolueet ne sitä apua politiikkansa läpi viemisessä tarvitsevat, ei valtio.

Käyttäjän ilpopiiroinen kuva
Ilpo Piiroinen

Hakisin heti mutta olen ehkä liian nuori vaikka kokemusta on laidasta laitaan ja voisin lisäksi tarjota tyydyttävän saksan ja välttävän ranskan ja venäjän suullisen ja kirjallisen taidon. ip 75v

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Juu, minäkin luulen, että alaikärajana tarvitaan vähintään sata vuotta.

Toimituksen poiminnat