Vaihtoehtoinen tulevaisuus Mitä Suomessa ja maailmassa voisi tapahtua, jos PersKeKo-hallitus ja kaikki sen vastineet maailmalla löytäisivät aidon kompromissin...

AKT:n koveneva peli, nyt panoksena jo 1,5 miljoonaa

Juristi ja konsultti tapasivat yhdessä vanhan Suomenlinnan mukavista kahviloista.

- AKT, JHL ja SMU päättivät sitten laajentaa lakkoaan, juristi totesi. - Posti Group Oyj, Deutsche Post DHL Group, DB Schenker Oy, DSV A/S, DFDS A/S, LKW Walter, Hangartner, PNO Trailer Oy, Niinivirta European Cargo, Ahola Transport ja Postnord ovat nyt haittaamisen kohteena.

- Mielenkiintoinen kokoonpano, konsultti sanoi. - Tarkkaan on vissiin uhrit valittu.

- Aika erikoista, että kun turvaamistoimena tullut uhkasakkokin on päällä, niin silti nuo uskaltavat jatkaa samaa peliä, juristi naurahti. - Luulisi, että yhteensä puolentoista miljoonan uhkasakko saisi kenet tahansa järkiinsä.

- Ei se kyllä saa, konsultti totesi. - Tässä kilpailun vääristämisessä on kuitenkin kyseessä paljon isommat rahat kuin joku puolitoista miljoonaa. Jos nyt mietitään vaikka sitä, ettei Matkahuolto, Suomen Postin pahin kilpailija pakettilähetyksissä, ole saartolistalla, niin tavoite on selkeä. Tässä pyritään haittaamaan ulkomaisia toimijoita, kotimaisten toimijoiden eduksi. Kaksi suomalaisnimeä listalla ovat vain hämäystä, Niinivirta kun on virallisesti italialainen, ja Ahola taas on aikoinaan syytellyt julkisesti AKT:tä laittomista lakoista.

- Oikeus voi toki asettaa uhkasakon jokaisen yrityksen osalta, juristi pohdiskeli. - Silloin puhutaan jo 15 miljoonasta.

- Ei sekään ole raha eikä mikään tuolla alalla, konsultti muistutti. - Yksistään Matkahuollon liikevaihto on yli 65 miljoonaa, ja se on vain yksi tästä kuviosta hyötyvistä kotimaisista yrityksistä, joissa AKT:n jäsenet ovat töissä. Se on kuitenkin mielenkiintoista, etteivät nuo uskalla kiusata yhdysvaltalaisia toimijoita kuten UPS.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tämän yhteiskunnan pysäyttäisi kaikkien pankkien pankkilakko joka pysäyttäisi myös nettipankit ja pankkiautomaatit kokonaan. Jos mistään ei saisi rahaa eikä mitään voisi maksaa kesken joulun kulutus juhlan ihmiseet valtaisi paniikki. Noh, kyllä varmasn myös sähköyhtiöiden yhteinen lakko tai lääkärien ja sairaanhoitajien lakkokin masn pysäyttäisi.

Pekka Heliste

Lääkärit ovat olleet pari kertaa puolen vuoden lakossa.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Heräsipä tässä hämmentynyt kysymys: alunperin kohteena oli ainoastaan DHL, ja vasta nyt listalle on lisätty _Posti_Group_Oyj_. Jos AKT ajatteli osallistuvansa _tukilakkoon_ sellaiselle lakolle, jonka varsinainen kohde oli juuri Posti Group Oyj, eikö Posti Group Oyj _itse_ tosiaankaan ollut AKT:n alkuperäisessä uhkauksessa tukilakon kohteena? Miksi ei?

Löysin AKT:n sivuilta vain perehdyttämis- ja koulutuskiellon, mutten minkäänlaista tämänpäiväistä edeltävää tiedotetta Postin omaan toimintaan kohdistuvasta tukilakosta. Tämä on aika erikoista.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kslm mukaan posti valjastaa urheiluseurojen talkoo työ helpottamaan kiireitä. Ehkä se saattaa olla syynä mutta kovimpien urheilu fanien kannattaa päivystää postiaan jo valmiiksi.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Joo, Posti on kyllä varautunut pitkään taisteluun. Mahtaakohan tämä lakko loppua ennen kuin hallitus on pilkkonut Postin ja myynyt sen palasina. DHL ja Postnord varmaan ostaisivat molemmat omat palasensa, ja laittaisivat ehkä AKT:nkin kuriin siinä sivussa... Toki vanhentunut postilaki pitäisi päivittää ensin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #5

Näimpä. Pelkoa tässä herättää aikalailla että jos Posti pilkotaan niin onko tulevilla yhtiöilla Postin velvollisuutta ja vastuuta vai ei.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #6

Ei Postia enää tarvita palveluthan pelaavat ilman sitäkin

Make Lehtonen

Kummallisia muka-henkilöitä, lahjatonta tuotteliaisuutta.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

:) Juu, näinhän se tietenkin on. Pitäisi varmaan viettää perjantai-illat mieluummin baarissa kuin tällaiseen lahjattomaan tuotteliaisuuteen. Valitettavasti näiden kirjoittaminen vain on minusta mielenkiintoisempaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Niin on nääiden lukeminenkin. Itse ainakin pidän satiirista ja odotan mielelläni koska uusi osia putkahtaa Pethin sanaisesta arkusta tänne puheenvuoroon luettavaksi.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Tällä "tukilakolla" sabotoidaan myös Lidliä aika tehokkaasti. Kun lyhyen säilyvyysajan tuotteita ei saa tuotua maahan, niiden myyntiä on joko rajoitettava, tai ostettava kalliilla Suomesta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Valtio pääsee irti tästä sotkusta helposti, kun Postin työntekijöillä ei ole käytännössä mitään vaatimuksia. Valtio peruu palkanalennusvaatimukset ja se on siinä. Kyllä itse kukin ryhtyy "sabotoimaan" sitä sun tätä, jos pienestä palkkapussista ruvetaan vielä viemään.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Valtio toki pääsee irti tästä sotkusta noinkin, mutta Valtiota kohtaa toinen sotku siinä, kun Postin tulot eivät pysty kattamaan Postin menoja. Olisi helppoa, jos tässä olisi kyse vain maaseudun ongelmasta, mutta kun kyseessä on vähintään yhtä paljon kaupunkien ongelma. Minä henkilökohtaisesti muistan vielä ne ajat, kun kaikki laskut tulivat kirjepostina kotiin, ja eteisen lattialla oli joka päivä pino postia odottamassa. Tänä päivänä saan tyypillisenä kuukautena yhteensä kolme kirjettä (ne laskut joita syystä tai toisesta en pysty laittamaan suoraveloitukseen) postilaatikkoon jossain ulkona. Postipaketteja olen viime vuosina hakenut tasan yhden, sen sijaan Matkahuollosta ja Siwasta olen hakenut useita, sekä vastaanottanut kuljetusliikkeiden paketteja kotiovelle.

Minä ja moni muu ei välttämättä edes huomaisi, jos Suomen Posti lakkaisi huomenna toimimasta. Tämä on se iso ongelma, johon ei ole mitään työehtosopimusten sisällöllä järjestettävää ratkaisua. Niin pientä palkkaa ei edes ole, että se ratkaisisi oikeasti tämän ongelman.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Ja samalla olen toki myös sitä mieltä, ettei Postin pienipalkkaisimpien palkoista ole mitään järkeä tinkiä, sillä kun palkat jo valmiiksi ovat sillä rajalla, että ihmiset oikeasti ovat täysipäiväisinä työntekijöinäkin oikeutettuja toimeentulotukeen, johtaa palkkojen alentaminen vain siihen, että työntekijöiden kannattaa entistä varmemmin siirtyä työttömiksi. Posti ei kestä palkankorotuksia eikä nykyisiä palkkoja, mutta ei se kyllä kestä palkanalennuksiakaan. Jos ei makseta ilta- eikä yölisiä, miksi kukaan suostuisi niihin hommiin? Yleensä normista (virka-ajasta) poikkeamiseen tarvitaan kunnollisia kompensaatioita, koska normista poikkeaminen on yksilölle raskasta ja edellyttää paljon sosiaalisia uhrauksia. Jos kompensaatioita ei tulekaan, miksi kukaan poikkeaisi normista?

Toimituksen poiminnat