Vaihtoehtoinen tulevaisuus Mitä Suomessa ja maailmassa voisi tapahtua, jos PersKeKo-hallitus ja kaikki sen vastineet maailmalla löytäisivät aidon kompromissin...

Suomi-Ruotsi poliittinen maaottelu Itsenäisyyspäivän kunniaksi

Pikku-Mustan yliopiston politiikan tutkija skoolasi Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi tutkijankammiossaan filosofin kanssa. Se tuntui ihan aiheelliselta, vaikka Suomenlinna nykyään olikin autonominen. Suurella osalla asukkaista oli kuitenkin edelleen sidoksia Suomeen, vaikka enemmistö olikin muualta tulleita.

- Miltäköhän Suomen politiikka mahtaisi näyttää, jos siellä noudatettaisiinkin ruotsalaisia poliittisia käytäntöjä venäläisten käytäntöjen sijasta, filosofi pohti ääneen.

- Aika erilaiselta, politiikan tutkija naurahti. - Ei olisi tullut mitään pöhköä kokeilukulttuuria politiikantekoon, kun olisi noudatettu ruotsalaista järjestelmällisyyttä.

- Miksi ei? filosofi kysyi.

- Noh, politiikan tutkija aloitti. - Ensinnäkin Suomeen olisi tullut vähemmistöhallitus, jonka olisi ollut pakko hyväksyttää jokainen ajatuksensa eduskunnalla. Se olisi estänyt kaiken hölmön sooloilun ja pakottanut ottamaan tosiasiat huomioon jo ennen ajatusten esittelyä, jotta opposition hyväksyntä olisi ollut mahdollista saada. Tämä olisi estänyt hallituskuplan syntymisen, jossa hallitus kuvittelee tietävänsä poliittisista realiteeteista enemmän kuin muu maailma yhteensä.

- No joo, filosofi myönsi. - Vähemmistöstä johdettu pelottelukulttuuri ei luonnollisestikaan kantaisi kovin pitkälle. Mutta olisivathan ne silti voineet keksiä hullutuksia.

- Vaikeampaa se olisi ollut, politiikan tutkija huomautti. - Ruotsalaisen käytännön mukaan hallitusohjelma olisi tehty edellisen vuoden selontekojen ja viranomaisten budjettien, sekä valtionvarainministeriön ennusteiden pohjalta, minkä lisäksi vähemmistöhallitus olisi joutunut esittelemään ohjelmansa eduskunnan hyväksyttäväksi, ja esittelemään samassa yhteydessä kuluvan vuoden ensimmäisen lisäbudjetin, josta olisi nähty suoraan, mikä edellisvuoden budjetissa meni pieleen.

- Auts, filosofi sanoi. - Tuollainen järjestelmä ei kyllä olisi antanut samalla lailla tilaa mediasirkukselle ja koomisille lausunnoille.

- Lisäksi seuraavan vuoden budjetti olisi esitelty syyskuussa tai viimeistään lokakuussa vaalivuonna, ja sen yhteydessä olisi taas jouduttu hyväksyttämään uusi mahdollinen lisäbudjetti, joka olisi taas tuonut esiin edellisen vuoden virhearviot. Itsekontrolli on rakennettu sisään järjestelmään.

- Mahtaisivatko suomalaispoliitikot koskaan sopeutua tuollaiseen toimintamalliin? filosofi pohdiskeli. - Suomessa kun on kuitenkin totuttu johtamaan pelolla eikä faktoilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomi-Ruotsi otteluita on käyty hamasta rautakaudesta asti aluksi sotina Sveeojen ja Jäämien välillä, toisaalta entä jos onkin niin että Venäjällä noudatetaankin Suomensukuisilta kansoilta perittyjä poliittisia käytäntöjä. Silloin Suomen poliittiset käytännöt ovat luontoisia mutta huonosti sovellettavissa Skantinaavisiin käytäntöihin sellaisenaan, niin kuin olemme saaneet kokea.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Pelolla hallitseminen on kuitenkin psykologisesti alkeellisempaa kuin faktoilla. Viittaa siinä tapauksessa siihen, että suomensukuiset kansat edustaisivat alkeellisempaa porukkaa kuin skandinaavit, eikä se välttämättä ole asia, joka kannattaisi säilyttää ennallaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomensukuiset kansat ainakin edustivat valtiokehitykseltään alkeellisempaa kuin Skandinaavit ja olivat aikoinaan muutenkin kehittymässä eri suuntaan. Pelolla hallitsemisella on kuitenkin ollut aina haittapuolensa sillä se on yhdistämisen sijaan aina hajoittanut kansaa, se on kuitenkin huono kopio Germaanistenkansojen yhdenmiehen johtamisesta (esim kunigas, päälikkö, vasalli, monarkki, presidentti, pääministeri). Pelolla hallinta oikeastaan jatkuu todennäköisesti niin kauan kuin pyrimme edustettuun demokratiaan suoran demokratian sijaan, ja niinkauan kuin se oikeastaan jatkuu on paras vain tottua pahoinvointiin. Ja kun venäläiset aikoinaan yhdistivät vielä tähän Suomensukuisten kulttuuriin Marxin opit ja ihmisoikeuksien julistiksen syntyi kommunismi. Loppujen lopuksi koko johtamiskulttuurista, kulttuurihistoriasta,sekä historiasta kytkeytyy tähänpäivään hyvin sekavavyyhti. Ongelmaksi jää kuinka johtaa tälläistä kanssaa jonka ihanne yhteiskunta on kuin osuuskunnallinen kommunisti-intiaanin utopia?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #3

Luin muuten tässä taa noin historia lehdestä kuinka suur-Ruotsi yritti vallata itselleen siivun nykyisestä New Jeseystä sisukkaiden suomalaisten avulla mutta nämä alkoivatkin kaveeraamaan paikallisten intiaanien kanssa jolloin Ruotsi joutui vetäytymään ja Alankomat valtasi alueen. Siitä syystä osavaltion laissa on yhä kohta joka sallii liikkeiden kieltää sisäänpääsy intiaaneilta ja Suomalaisilta. Intiaane ja Suomalaisia yhdisti eniten jokamiehen oikeudet ja saunominen.

Toimituksen poiminnat