Vaihtoehtoinen tulevaisuus Mitä Suomessa ja maailmassa voisi tapahtua, jos PersKeKo-hallitus ja kaikki sen vastineet maailmalla löytäisivät aidon kompromissin...

Lääkekorvausten matematiikkaa

- Omituisia päätöksiä tuolla Suomessa taas tehdään, totesi Suomenlinnan tapaturma-aseman lääkäri. - Nuo lääkkeiden omavastuiden nostot säästötarkoituksessa ovat enemmän kuin vähän ongelmallisia.

- Mitä tarkoitat? hoitaja kysyi.

- No mietitäänpäs tilannetta diabeetikkojen osalta, lääkäri vastasi. - Suomessa on noin kolmesataatuhatta diabeetikkoa, joten heiltä veloitetaan n. kymmenen miljoonaa euroa aiempaa enemmän vuositasolla. Sinänsä kyseessä on kyllä ihan kelpo summa, mutta seuraukset voivat olla aika dramaattisia.

- Mutta eihän siinä ole kyse kuin 38 euron kustannusnoususta, hoitaja huomautti. - Tuskin tuollainen summa voi kenellekään mitään aiheuttaa.

- Ota huomioon, että niitä diabeetikkoja on kolmesataatuhatta, lääkäri totesi. - Ei tarvita kuin viisikymmentä henkilöä vuositasolla, joille syntyy niin paljon taloudellisia ongelmia insuliinin saamisessa silloin kun vanhat ovat loppu, että heille sen takia tulee dialyysihoitoa vaativia munuaisongelmia, niin jo neljäntenä vuonna kustannukset vuositasolla ovat korkeampia kuin tuo kymmenen miljoonan säästö. Eivätkä ne kustannukset enää koskaan katoa mihinkään ennen kyseisten henkilöiden kuolemaa, vaikka lääkekorvauksia taas parannettaisiin. Munuaissiirtokin pienentää pidemmän tähtäimen kustannuksia vain siinä tapauksessa, että diabeetikko elää monta vuotta siirron jälkeen.

- Kuulostaa pahalta, hoitaja myönsi.

- Niin, ja tuossahan oli huomioitu vain munuaisongelmat, lääkäri jatkoi. - Silmänpohjaongelmat, ketoasidoosin sairaalahoidot, lisääntyvät infektiot ja raajojen amputaatiot vielä lisäksi, niin pelkät diabeetikot tuhoavat koko lääkekorvaussäästön muutamassa vuodessa ja synnyttävät lisäksi aivan uusia kustannuksia sekä työkyvyttömyyttä.

- Kenenkäs ministerin vastuulla tuollaiset lääkekorvauksien alentamispäätökset ovat? hoitaja kysyi.

- Kela on suoraan eduskunnan valvonnassa, lääkäri vastasi. - Koko hallitus tästä hulluudesta vastaa. Hullunkurisinta on, että lisäksi lääkekorvauksien kutistamisesta syntyvistä säästöistä merkittävä osa vain siirtyy valtiolta kuntien maksettaviksi, koska toimeentulotukiasiakkaat ovat keskimäärin sairaampia kuin muu väestö.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Aiheeseen liittyvä uutinen (tosin sillä virheellä, ettei kolme euroa muutu viideksikymmeneksi, vaan alkuperäinen -myös kyseenalainen- omavastuu on kaksitoista euroa vuodessa):
http://www.talouselama.fi/uutiset/maksat-nyt-3-tam...

Toimituksen poiminnat