Vaihtoehtoinen tulevaisuus Mitä Suomessa ja maailmassa voisi tapahtua, jos PersKeKo-hallitus ja kaikki sen vastineet maailmalla löytäisivät aidon kompromissin...

Kurjistamispolitiikan logiikan puute

- Kumma juttu, Pikku-Mustan yliopiston filosofi sanoi talonmiehen koiralle. - Minä en ollenkaan ymmärrä tuota Juha Sipilän logiikkaa.

Koira katsoi filosofia kysyvästi.

- Katsos kun Sipilä tekee aivan omituisia säästöpäätöksiä tuolla Suomessa. Esimerkiksi sellaiset elintärkeät lääkkeet kuten insuliini diabeetikoilla on muutettu maksulliseksi, vaikka tuo sama valtio jo lähes sata vuotta sitten, insuliinin tultua markkinoille, ymmärsi että valtion on kustannettava se kokonaisuudessaan. Sillä köyhällä Suomella lähes sata vuotta sitten oli varaa kustantaa asukkailleen täysin ilmaiset insuliinit, mutta rikkaalla nyky-Suomella ei mukamas ole. Siinä vaiheessa on poliitikoilta todellisuudentaju aika pahasti hämärtynyt, kun ei ymmärretä elämää ylläpitävien ja terveydentilaa kohentavien lääkkeiden keskinäistä eroa. Ilman insuliinia kuolee nopeasti, ja kun merkittävä osa yrittäjistä elää alle toimeentulonormien, eivätkä voi hakea toimeentulotukea, koska sitä saadakseen yritystoiminta pitää lopettaa kokonaan, on tilanne katastrofaalinen tuollaisella diabeetikkoyrittäjällä. Myös minimieläkkeellä elävälle vuoden ensimmäisen insuliiniannoksen saaminen voi olla mahdotonta, kun maksaa pitäisi noin kymmenesosa koko eläkkeestä. Toimeentulotukihakemuksen tekeminen tuollaiselle eläkeläiselle voi olla täysin ylivoimainen tehtävä, kun hakemuksen lisäksi tarvitaan hurja määrä erilaisia liitteitä kuukausien tiliotteista jokaisesta pankkitilistä kaikkiin laskuihin, vuokrasopimuksiin sun muihin. Kyllä täällä ennenkin elämänhallinnan osalta heikommassa asemassa olevat potilaat ovat diabeteksen aiheuttamiin koomiin kuolleet, mutta nyt sellaiset tapaukset kyllä lisääntyvät.

Koira nuolaisi filosofia myötätuntoisesti.

- Ja ne perustelut, filosofi jatkoi. - Hän vetoaa siihen, että jos emme itse tee näitä säästötoimia, troikka tulee tekemään omanlaisiaan säästötoimia. Kyllä tässä kerran jos toisenkin mieleen juolahtaa, että pystyisikö se troikka mitenkään keksimään mitään näitä Sipilän säästötoimia pahempaa? Ehkä troikan pitäisikin tulla nopeasti korjaamaan nämä Sipilän hallituksen aiheuttamat katastrofit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Stubb toki tekee parhaansa auttaakseen Sipilää Suomen tuhoamisessa:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/172617-alexander-s...

Tämä hallitus siis ilmoittaa asettavansa "työn hyvinvoinnin edelle". Selvä pyy! Aika kiinalaista, sanoisinko...

Reijo Jokela

Voi Jeesus sentään. Jopa on itkun aihe. Insuliinin hinta oli ennen 3 euroa/ostokerta. Nyt tulee 40 euron omavastuu ja sen jälkeen tuo hinta on edelleen sama. Jotta itkemiseen olisi aihetta niin diabeetikon muun lääkityksen hinta täytyisi jäädä alle 40 euron, sillä jos muut lääkekulut täyttävät tämän omavastuun, niin insuliinissa ei tapahdu mitään muutosta.
Kuinkahan monella diabeetikolla muut lääkekulut jäävät alle tuon?
Ja vaikka tämä 40 euroa tulisi täysimääräisenä insuliinikustannuksiin, niin tuohan tekee peräti 3.3 euroa kuukaudessa. Kylläpä on todella kova kohtalo. Nyt vain tekemään laskelmia kuinka monta kuollutta tämä max. 3.3 euroa aiheuttaa. Diabetes on näiden dramaattisten korotustenkin jälkeen yksi niitä harvoja sairauksia, joiden lääkitys on käytännössä ilmaista.
Monissa sairauksissa nämä maksukattoasiat ovat arkipäivää, joten tuollaisesta valittaminen on kyllä jo suoranaista vittuilua ihmisillejoilla on oikeita ongelmia lääkekustannusten kanssa.
Vähän suhteellisuuden tajua.

Pekka Pylkkönen

Nousi se insuliini kolmesta eurosta (per kolme kuukautta) neljään ja puoleen euroon :)

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Ei se summan jakaminen kuukausikohtaisesti erityisesti lohduta, kun viisikymppiä veloitetaan vuoden ensimmäisellä ostokerralla, jos kuukauden kokonaistulot ovat joku alle 700 euron eläke.

Diabetes on kuitenkin se sairaus, johon kuolee päivässä ilman insuliinia.

Pekka Pylkkönen

Eikös Suomessa takuueläkekin ole jotain 770€ kuukaudessa? Vaikka siitä menisi joka kuukausi viisi kymppiä, niin ei kyllä päästä lähimainkaan Suomen pienituloisimpien porukkaan.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #6

Suurin osa insuliinihoitoisista diabeetikoista on toki työikäisiä, nuoria tai lapsia, ja lapsiperheiden tulot ja kulut harvemmin kohtaavat nyky-Suomessa. Onneksi tuo sairaussakko ei sentään koske alaikäisiä.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #6

Lisäksi, kyllä tuolla päästään helposti pienituloisimpien porukkaan, kun huomioidaan, että esim. toimeentulotuen perusosaan eivät sisälly osa asumiskuluista, sähkölaskut, lämmitys, lääkärikäynnit ja reseptilääkkeet.

Reijo Jokela

Tuohan on helppo välttää. Ostaa ensimmäisellä 50 eurolla muitta tarvitsemiaan lääkkeitä, niin insuliinin hinta on näiden jälkeen sama kuin ennen.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #15

Ongelmana ovatkin ne tilanteet, jolloin sitä 50 euroa ei yksinkertaisesti ole. Muiden tarvittavien lääkkeiden ostoa on mahdollista lykätä vaikkapa viikonlopun yli ja hakea pikahätäapua sossusta maanantaina, mutta jos havaitsee perjantai-iltana insuliinin pilaantuneen ja menettäneen vaikutuksensa, eikä käytettävissä ole sitä tarvittavaa 50 euroa, on lauantaina sairaalassa tai kuollut. Kun 1-tyypin diabeetikkojakin Suomessa kuitenkin on kymmeniä tuhansia, toteutuu skenaario väkisinkin aina silloin tällöin. Tulevat kalliiksi yhteiskunnalle ne ambulanssikyydit, sairaalajaksot ja kuolemat.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #19

Sama tilanne tulee eteen muuten tuon 3 euron omavastuunkin kohdalla, jos ei sitä yksikertaisesti ole. Kyllähän nyt jonkinlainen vastuu itsestään on myös diabeetikolla. Nyt kyllä leimaat diabeetikot täydellisiksi idiooteiksi, jotka tarvitsevat holhousta. Kyllähän ihmisellä itsellään on tuossa asiassa vastuu.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #23

Kyllä diabeteslääkärit ja -liitto noista pienemmistäkin maksuista aikoinaan nostivat metelin, mutta käytännössä toki pikkurahoja saa kerättyä kokoon vaikka palautuspulloja keräämällä. 50 euroa on kuitenkin suurelle osalle suomalaisista oikeasti iso raha, suurella osalla eläkeläisistä, opiskelijoista ja lapsiperheistä jää tosiasiallisesti käteen kuukaudessa pakollisten kulujen jälkeen vähemmän kuin toimeentulotuen minimi.

Reijo Jokela

Tuolloinhan sosku korvaa kaikki lääkekulut.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #18

Ei ole auki vuorokaudet ympäri, eikä etenkään viikonloppuisin.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #20

Asian voisi ratkaista kokonaan siten että reseptilääkkeet annetaan apteekista aina mukaan, apteekki laskuttaa kelaa joka maksaa oman osuutensa ja lähettää loppulaskun sitten asiakkaalle. Eli käteistä ei kulkisi välissä lainkaan. Ei olisi kovin monimutkainen systeemi. Asiakas voisi sitten lähettää laskun sähköpostilla vaikka sossuun. Ja muutenkin parin viikon maksuaika antaisi jo paljon pelivaraa.

Ainakin tämän voisi ottaa käyttöön niiden kohdalla jotka suostuvat ottamaan vastaan e - laskuja. Kelan kirjetulvasta ei kukaan halua maksaa.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #25

Tuo toki toimisi. Tosin halvemmaksi varmasti tulisi jättää elämää ylläpitävät lääkkeet kokonaan omavastuun ulkopuolelle, sillä aika vähän niitä loppujen lopuksi on. Järjestelmien kehittäminen kun yleensä maksaa rahaa sekin.

Pekka Pylkkönen

Suuri osa diabeteslääkityksestä voitaisiin lopettaa kokonaan jos porukan mahat rupeaisivat kutistumaan normaalimittoihin.

Voisiko ajatella että omavastuu koskisi vain runsaasti ylipainoisia? laitettaisiin vaikka 30€ omavastuu per kuukausi, siirtymäaikaa puoli vuotta ja nollaomavastuu normaalipainoisille.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Näissä tilanteissa sitä näkee, miten tyhmäksi sivistymättömyys tekee. Insuliinia tarvitsevat lähinnä 1-tyypin diabeetikot, eikä se liity ylipainoon millään tavoin. 1-tyypin diabetes on nopeasti tappava autoimmuunisairaus, jolla ei ole mitään tekemistä 2-tyypin diabeteksen kanssa, joka puolestaan on insuliiniaineenvaihduntaan ja usein ylipainoon liittyvä sairaus.

Fakta: Jokainen laihakin 1-tyypin diabeetikko kuolee päivässä ilman insuliinia, eikä sairaus liity ylipainoon mitenkään.

Pekka Pylkkönen

Niin siis ykköstyypin diabetes edustaa suuruusluokkaa kymmentä prosenttia diabeetikoista. Kakkostyypin diabeteksestä taas yhdeksän kymmenestä voitaisiin estää normaalipainolla. Myös kakkostyypin diabetestä lääkitään insuliinilla tai muilla diabeteslääkkeillä joilla on vastaava korvauskäytäntö kuin insuliinilla.

En tajua mitä tyhmää näit tuossa. Laihduttamisella voitaisiin säästää valtaosa diabeteksen kustannuksista ja vastaavasti tarjota hoito maksutta esimerkiksi juuri niille ykköstyypin diabeetikoille.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #11

Nyt sanot saman kuin minä itse blogikirjoituksessa, kun paheksuin poliitikkojen kyvyttömyyttä erottaa elämää ylläpitävät lääkkeet olotilaa parantavista. Ei mikään estäisi tekemästä tuota jakoa jo nyt, jolloin säästöt tehoaisivat paremmin. Ei tulisi turhia sairaalareissuja kooman takia, vähemmän munuaisvaurioita, silmänpohjavaurioita, amputaatioita sun muita kivoja seurannaisia siitä, että 1-tyypin diabeetikko pahimmillaan joutuu säästelemään insuliinia palkkapäivään asti tms., jolloin verensokerit ovat koko ajan turhaan koholla.

Vielä parikymmentä vuotta sitten insuliini oli 1-tyypin diabeetikoille täysin ilmaista, mutta sitten tehtiin ensimmäinen siirto tähän maksullisuuden suuntaan, joka nyt huipentui tuohon 50 euron sairaussakkoon kaikille pitkäaikaissairaille. Ei ole tällaisia Ruotsissa tai Kanadassa, ja Yhdysvalloissa ja Kanadassa on jo meneillään ihmiskokeet 1-tyypin diabeteksen hoidosta insuliinia tuottavilla kantasoluilla. Suomi alkaa tosissaan vaikuttaa kehitysmaalta.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #12

Parikymmentä vuotta sitten diabeetikkoja oli alle sata tuhatta, nyt tuoreimpien arvioiden mukaan puolisen miljoonaa. Jotain pitää tehdä. Kenenkään lompakko ei kestä tällaisen trendin mukaista kehitystä. Etenkään kun monen muunkin sairauden tai asennevamman kohdalla hoitokustannukset ovat levähtäneet kouriin.

Tietenkään sellaista tilannetta ei pitäisi koskaan tulla että joku jää ilman lääkkeitään, etenkään silloin kun hoidon laiminlyönti aiheuttaa vakavaa vaaraa. Meidän pitäisi kyetä vähentämään lääkkeiden tarvitsijoita jotta voisimme keskittää resurssit niille joilla tarve on kovin ja hyöty lääkityksestä suurin.

Esim masennuslääkkeiden, kolesterolinalentajien ja verenpainelääkkeiden hyötyjen kyseenalaistaminen voisi viedä pitkälle. Tätähän tehdään valtavirtatutkimuksessa, mutta meikäläisten Käypä hoito näyttäytyy aika dogmaattisena monessa suhteessa.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #13

Edelleenkin 1-tyypin diabetes on eri sairaus kuin 2-tyypin. Vain koska kahdella hyvin erityyppisellä sairaudella on samankaltainen nimi, niitä ei kuulu niputtaa yhteen. Vähän sama kuin väittäisi, että vatsasyöpä ja vatsahaava ovat sama sairaus, ja koska vatsahaavapotilaiden määrä on kasvanut, täytyy lopettaa leikkaamasta vatsasyöpiä. 1-tyypin diabeetikkoja kannattaa jopa ylihoitaa ja juoksuttaa lääkärillä liian usein, koska se kaikki on säästöä tulevaisuuden kuluista, kun taas 2-tyypin diabeetikkojen lääkitystä voisi hyvinkin karsia, ja vaikka korvata diabeteslääkitystä vatsalaukun pienennysleikkauksilla. Myös 2-tyypin diabeteksessa jälkitaudit ovat iso kustannuserä, joten heidän kohdallaan erilaiset puolipakotetut toimenpiteet olisivat järkeviä.

Kaiken kaikkiaan lääkärien opetusohjelmaan tarvittaisiin syvällisiä kursseja lääkityksen purkamisesta, sillä se taito tällä hetkellä on hyvin aliedustettu lääketieteessä. Nykyisetkin lääkärit tarvitsisivat täydennyskoulutusta aiheessa, sillä säästöpotentiaali olisi valtava.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Mutta takaisin pääaiheeseen: kyllä troikassa poliitikkoja eniten taitaa pelottaa se, että troikka kuitenkin tuhoaisi kaikki palkintovirat, ylisuuret poliitikkojen etuudet ym. hallinnon rakastamat hyvä veli -järjestelyt. Minusta olisi mielenkiintoista nähdä, minkälaisia toimenpiteitä troikka oikeasti ajaisi läpi Suomessa. Tuskin ainakaan näitä koulutusleikkauksia, innovaatiotukien lakkautuksia, uusia SoTe-himmeleitä ja entisestäänkin kasvatettuja maaseudulle ohjattuja tukiaisia. EU on jo puuttunut Suomen poikkeuksellisen heikkoon perusturvaan, joten sitäkin puolta voisi troikka vähän ohjailla parempaan suuntaan.

Reijo Jokela

"EU on jo puuttunut Suomen poikkeuksellisen heikkoon perusturvaan"
Tulokseen on tosin "hiukan" vaikuttanut se, että ei ole otettu huomioon täydentävää toimeentulotukea, asumistukea, lääkkeiden korvausjäjestelmää maksukattoineen, sekä sairaskulujen korvaamista toimeentulotuessa.
EU:n valopäät laskivat ainoastaan toimeentulotuen perusosan/Kelan sairaspäivärahan/KElan työttömyysrahan riittävyyttä. Jos tuo EU:n huomautus jostakin kertoo niin siitä kuinka totaalisen kuutamolla voidaan asioista olla.

Reijo Jokela

"ylisuuret poliitikkojen etuudet"
Itselleni todella vaikeasti ymmärrettävä lause. Etuuksien suhteen ensimmäisenä on presidentti, joka ei ole varsinainen poliitikko. Toisena tuleekin pääministeri ja mitäs kummaa etuudet ovat KAUPUNGINJOHTAJA luokkaa. Siis Suomessa on kaupunginjohtajia jotka tienaavat enemmän kuin pääministeri. Erikoislääkäri tienaa enemmän kuin Suomen kakkosmies.
Voisitko kertoa mikä olisi sellainen kohtuullinen taso poliitikkojen etuuksille? Nuo etuudet ovat todellisuudessa niin surkeat, että se näkyy tasossa. Noilla etuuksilla tuonne teatteriin saadaan ainoastaan "kiinalainen työkalu"-tasoisia edustajia. Voitaisiin ensimmäiseksi viisinkertaistaa palkka, niin tuonne voisi pyrkiä kyvykkästäkin porukkaa.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Poliitikkojen työtehtävät ovat liian vaikeita pätevimmillekin. Tällä hetkellä suurin ongelma onkin, että siellä on elämässään liian hyvin menestyneitä henkilöitä, joiden kosketus enemmistön todellisuuteen on olematonta, ja kuvitelmat omista kyvyistä liian suuria. Palkat voisivat olla sitä tasoa, että ne jotenkuten hyvittäisivät pitkät päivät, mutta tuntuisivat liian pieniltä "huipuille" sekä ylläpitäisivät jonkinlaista kosketusta reaalimaailman kamppailuun rahojen riittävyyden kanssa. Silloin valitut poliitikot osaisivat paremmin hyödyntää virkamiesten pätevyyttä, kun he eivät kuvittelisi tietävänsä itse paremmin. Yritysjohtajat politiikassa ovat yksiselitteisesti vaarallisia.

Pekka Pylkkönen

Hyvä lähtökohta olisi vaatimus viidestä vuodesta palkkatyössä ja viidestä vuodesta kannattavan, työllistävän yrityksen yrittäjänä.

Haaveilijapäättäjät joille kaikki resurssit ovat äärettömiä, ovat yksiselitteisesti vaarallisia.

Pitää olla munaa myös leikata vaikka kaikki edut pois kaikilta jos kansan tekemä duuni ei riitä niitä rahoittamaan. Turha meille on tätä maailmaa ruveta kaunistelemaan. Työikäinen ja -kykyinen väestö vähenee ja samaan aikaan tuottavuus laskee. Totta kai elintason on laskettava. Onhan se nyt vielä pitkään köyhimmilläkin meikäläisillä ihan tajuttoman korkea. Nautitaan nyt siitä.

Reijo Jokela

"Yritysjohtajat politiikassa ovat yksiselitteisesti vaarallisia".
Nyt kun kerran näitä ryhmiä nimetään niin mitkä
ryhmät olisivat niitä joista maan johdon tulisi muodostua?

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #24

Jos saisin oikeasti päättää, miten poliitikot valitaan, niin arpoisin heidät viideksi vuodeksi kerrallaan niin, että he koostuisivat mahdollisimman laajasti eri ammattiryhmistä ja ikäryhmistä. Katoaisi kummasti kaikki keplottelu ja silkka oman edun tavoittelu, kun hyvä veli -verkostojen ylläpito muuttuisi riittävän hankalaksi.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #28

ARPOISIT. Onko nyt nuo sokeritasot ihan kohdillaan? Näinhän ihan varmasti hyvä tulisi. Miten esimerkiksi itsesi kohdalla, jos onni suosisi? Olisiko homman hoitamiseen edellytykset, verkostot jne. Ennen kaikkea olisiko sinusta edustajaksi. Kestäisitkö kun tuota esitystäsi siitä, että euron korotus insuliinin hintaan tappaa ihmisiä pilkattaisiin lehdissä aivopieruna.
Taitaisi tuosta arvotusta ryhmästä suuri osa olla sairaslomalla hyvin äkkiä popsimassa yli kolmen euron kuukausihintaisia lääkkeitä.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #29

Aika monella on vissiin sitten ollut sokeritasot pielessä, kun idea ei edes ole minun: https://en.wikipedia.org/wiki/Sortition Mikäköhän sinun syysi sivistyksen puutteellesi on?

Euron korotuksestahan tuossa ei edelleenkään ole kyse, vaan 50 euron kertamaksusta kerran vuodessa, jota ei pysty osittamaan pienemmiksi eriksi. Miksi katsot aiheelliseksi valehdella?

Toimituksen poiminnat