Vaihtoehtoinen tulevaisuus Mitä Suomessa ja maailmassa voisi tapahtua, jos PersKeKo-hallitus ja kaikki sen vastineet maailmalla löytäisivät aidon kompromissin...

Taiteiden talon varjo Suomenlinnassa

Kustaanmiekka oli jo rakennettu lähes täyteen kapeita ja korkeita pilvenpiirtäjiä. Se oli kuin melko tiivis talometsä, vain rantoja myötäilevän kuusikaistaisen lämmitetyn polkupyörätien ja talometsän väliin jäi noin 25 metriä leveä puistokaistale. Kun asukkaille selvisi, että tämä puistokaistalekin käytettäisiin rakentamiseen, alkoi siellä voimakas vastustus. Vielä kun asukkaille selvisi, että puisto katoaisi koko talometsän kiertävän rakennuksen alle, joka käytännössä varjostaisi kokonaan kaikki Kustaanmiekan talojen alemmat kerrokset ja kävelykadut, sai vastustus aikaan mielenosoituksia, lakkoja ja vastustusta mediassa.

Päätökset kuitenkin etenivät EU-tasolla omia ratojaan, eikä vastustukseen reagoitu mitenkään. Yksi vastine kyllä julkaistiin, mutta kun siinäkin peloteltiin ihmisiä päihdeparantolalla ja maailman suurimmalla vanhainkodilla, ei vastine uponnut kovinkaan hedelmälliseen maaperään.

Talo nousi kerros kerrokselta. Se oli pitkänpitkä ja aaltoileva, myötäili saaren muotoja kuin pyörätiekin. Lopulta kerroksia oli noussut nelisenkymmentä. Tämä talo oli rakennettu perinteisemmin menetelmin kuin pikarakenteiset kiinalaiset pilvenpiirtäjät, joten sisustus aloitettiin vasta tässä vaiheessa. Asukkaille ei vieläkään ollut täsmällisesti kerrottu rakennuksen käyttötarkoituksista, mutta pääsisäänkäynnin yläpuolelle ilmestynyt nimi, "Taiteiden talo", alkoi jo antaa jotain viitteitä.

Seuraavaksi julkaistiin tiedote. Sen mukaan talossa oli tarkoitus yhdistää useita yhteiskunnan näkökulmasta erityisen tärkeitä toimintoja. Ylimmät kerrokset tulisivat kokonaisuudessaan kulttuurikäyttöön. Sinne avattaisiin ooppera, useita taidenäyttelytiloja, useita museoita, useita teattereita, useita erilaisia esiintymistiloja musiikille, tanssille ja performanssitaiteelle, hotelli, ravintoloita ja kahviloita, sekä maailman suurin kirjasto, jonne oli tavoitteena koota kirjoja kaikilla maailman kielillä, sekä paperisina että digitaalisessa muodossa. Alempiin kerroksiin tulisi valtava taiteilijaresidenssi, vanhainkoti, orpokoti, päihdekuntoutusyksikkö sekä mielenterveyskuntoutujien tuettu asuntola.

Kustaanmiekan pilvenpiirtäjämetsän alaosaa oli päädytty valaisemaan päiväsaikaan kirkasvalolampuilla, joita himmennettiin yöajaksi. Väki tottui nopeasti keinovalaistukseen, ja Taiteiden talon luomaa tuulensuojaa alettiinkin ajan myötä arvostaa. Suurin osa pilvenpiirtäjien kerroksista jäi joka tapaukessa Taiteiden talon yläpuolelle, ja alempienkin kerrosten asukkaat pääsivät aina halutessaan nauttimaan merinäköalasta Taiteiden taloon. Kustaanmiekka näytti lähinnä jonkinlaiselta futuristiselta linnoitukselta.

Kun tiedote oli julkaistu, tapahtui jotain kummallista. Suomenlinnaan alkoi tulla postitse valtava määrä paketteja. Niitä avaavat virkamiehet eivät oikein tienneet, mitä sisältöjen kanssa pitäisi tehdä, sillä vaikka suurin osa paketeista sisälsi lähinnä kirjalahjoituksia, tuli mukana myös valtava määrä erilaista arkistomateriaalia. Kävi ilmi, että monet arkistot eri puolilla maapalloa, joiden toimintaa oltiin supistamassa säästösyistä, olivat päättäneet kaatopaikan sijasta toimittaa materiaalinsa Suomenlinnaan. Sinne tuli maastokarttoja, museoiden varastotavaroita, geologisia tutkimusnäytteitä, filmikeloja ja kansioita kansioiden perään.

Kaikki Pikku-Mustan yliopiston tutkijat joutuivat lajittelemaan tätä materiaalitulvaa, sillä oli ilmeistä, että seassa oli valtava määrä kulttuuri- ja tiedehistoriallisia aarteita. Lajiteltuna tämä materiaalipaljous täytti viisi ylintä kerrosta tästä koko Kustaanmiekan kiertävästä rakennuksesta, mutta kun tavarat lopulta olivat paikoillaan, oli lopputulos jotain sellaista, että se ennen pitkää julistettiin maailman kahdeksanneksi ihmeeksi. Katsottiin, että koska kyseiseen aarrekammioon astuttaessa aika lakkasi olemasta, menetti merkityksensä, oli se samanaikaisesti olemassa sekä nykyhetkessä että siinä antiikin ajassa, jossa myös seitsemän muuta ihmettä olivat olleet olemassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat