Vaihtoehtoinen tulevaisuus Mitä Suomessa ja maailmassa voisi tapahtua, jos PersKeKo-hallitus ja kaikki sen vastineet maailmalla löytäisivät aidon kompromissin...

Millainen on Erdoğanin Turkki?

Pikku-Mustan yliopiston puutarhassa tapahtui yhteentörmäys, jossa dramaturgi käveli päin politiikan tutkijaa. Politiikan tutkija väisti, mutta huomautti, että silmät ehkä kannattaisi pitää auki.

- Yritän parhaani, dramaturgi vastasi. - Mutta en nyt oikein ehdi keskittyä moneen asiaan yhdellä kertaa.

- Mihin sinä sitten keskityit, sillä minusta näytti, että kävelit unissasi? politiikan tutkija ihmetteli.

- Minä ajattelin, dramaturgi vastasi.

- Mitä sinä ajattelit? politiikan tutkija kysyi, sillä hän ei olettanut dramaturgien yleensä juuri ajattelevan yhtään mitään.

- Ajattelin Erdoğania, dramaturgi vastasi. - Hänellä täytyy olla käytössään poikkeuksellisen taitava dramaturgi, tai sitten hän on poikkeuksellinen luonnonlahjakkuus.

- Miten niin? politiikan tutkija tiedusteli, nyt jo oikeasti kiinnostuneena.

- No kun minä ihmettelin jo alunperin, että miten hän sai suuret joukot ihmisiä kaduille puolustamaan Turkkia panssarivaunuin varustetuilta vallankaappaajilta, dramaturgi vastasi. - Ja sitten minä näin kaksi videota, joilla hän puhui kansalle. Yhtä katsoin sellaisessa tilanteessa, etten voinut pitää puhelimeni ääntä päällä, joten näin vain englanninkielisen tekstityksen ja Erdoğanin eleet, joista muodostui yhdessä niin vakuuttava kokonaisuus, että olisin halunnut uskoa hänen tarkoittavan juuri mitä sanoi. Toinen video oli vielä vakuuttavampi, sillä siitä puuttuivat tekstitykset, joten en ymmärtänyt sanaakaan. Sen sijaan äänenpainot ja toistot olivat sellaisia, että kuulin hänen selvästi itse uskovan sanomaansa, ja että hän vakaasti uskoi, että hänellä oli taivaallisetkin sotajoukot takanaan kaikissa teoissaan. Hänen puhettaan ei tarvinnut edes ymmärtää, ymmärtääkseen miksi hänen hallinnollaan on melko vahva kannatus. Huikeaa dramaturgiaa...

- Ei hän kuitenkaan ole niin vahvoilla kuin pahimmassa tapauksessa voisi olla, politiikan tutkija toppuutteli. - Hänen hallintonsa on kaatanut suuren osan hänen hassuimmista ehdotuksistaan ihan demokraattisin menetelmin, ja jos nyt mietitään minkälaisiin keinoihin hän tällä hetkellä turvautuu: hankkiutuu eroon tuomareista, armeijan johdosta ja tieteentekijöistä, niin huomaa kyllä miten vahva jalansija demokratialla Turkissa vielä viime viikolla oli. Edes taitava diktaattori ei pysty kaatamaan vakaata demokratiaa, koska vaikka hän saisi puutteellisin tiedoin varustetun kansan taakseen, jää virkakoneisto estämään diktaturiaa käytännössä. Seuraava ongelma Erdoğanilla on, että mistä hän löytää riittävän pätevät korvaajat kaikille niille, joista hän nyt hankkiutui eroon, jotka pätevyytensä lisäksi olisivat valmiita tukemaan hänen hallintoaan. Aitoa demokratiaa on äärimmäisen vaikeaa syrjäyttää pysyvästi edes maailman taitavimman dramaturgin avulla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Luulisin, että Erdoganin Turkissa eivät pikkumustat vilahtele, vaan mustat kaavut!

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Sitähän Erdoğan on kovasti yrittänyt, mutta järjestelmä on estänyt häntä toteuttamasta suunnitelmiaan. Jää nähtäväksi, miten tilanne nyt etenee, kun järjestelmää on siivottu, alkaako koko järjestelmä kompastella peruuttamattomasti uusien toimijoiden ammattitaidottomuudesta ja kokemattomuudesta johtuen, vai onnistuuko hän oikeasti rakentamaan edes jollain lailla toimivan islamistisen valtionhallinnon. Vaikea uskoa, että onnistuisi, tuon kokoisessa valtiossa on turhan paljon liikkuvia osia yhdelle diktaattorille.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mutta sinusta huolimatta tätä tullaan panemaan toimeen. Tietenkin eteläiset matkailukohteet saavat omat käytöskoodinsa. Kuitenkin Turkki loikkaa kohti itää!

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #3

No joo, minusta huolimatta maailman diktaattorit voivat vapaasti tehdä tyhmyyksiä. Onneksi kokonaistilanne ei kuitenkaan ole niin huono: siinä vaiheessa kun riittävän suuri osuus kansoista saa tarpeekseen, diktaattorit aina kaatuvat tavalla tai toisella. Kehittyneissä yhteiskunnissa diktaattoriksi ryhtyminen on tietenkin paljon hankalampaa, sillä kun koko yhteiskunta rakentuu keskinäisten riippuvuussuhteiden varaan, loppuu kansan kestokyky nopeammin kuin sellaisessa yhteiskunnassa, jossa merkittävä osa ruokahuollosta tapahtuu itse viljelemällä, eikä edes sähkö ole hengissä pysymisen näkökulmasta täysin välttämätöntä. Kaupunkilaiset joutuvat pakon edessä reagoimaan nopeammin kuin maalaiset.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #5

Kokonaistilanne pienelle ihmiselle voi olla aika huono. Siinä vaiheessa kun sitä ja tätä tapahtuu ..... on voinut mennä vaikka pari ihmisikää eikä se oikein tällä hetkellä eläviä lohduttane, ainakaan useimpia.

Melko usein diktaattorit elävät ihan elämänsä loppuun asti ja kuolevat luonnollisiin syihin. Eikä sekään kansalaisia auta, kun seuraaja on valittu ennen kuolemaa ja taas sama jatkuu kunnes sitten sitä tai tätä ihmeellistä tapahtuu ja kansa saa maagisesti kyllikseen. Vaan jos ja kun tiedotusvälineet on kaapattu valtion propagandakäyttöön ei tuollaista "valaistumista" välttämättä ole ihan helpolla odotettavissa. Odotat aivopessyltä kansalta vähän liikaa. Turkki ei sellainen toki ole (ihan vielä), mutta otetaan joku ääriesimerkki, vaikkapa Pohjois-Korea, ja on ihan naiivia kuvitella että kansalla olisi kykyä tehdä kapinoita.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Onhan näitä ollut... Ramses II, Keisari Augustus, Kaarle12., Kustaa III, Katariina suuri, Napoleon, Victoria, ynnä lukemattomat muut pienemmät dramaturgit...

Mietinkin tuossa täysikuuta katsellessa, että kuhan syönti meni taas aikataulujen vuoksi ohi... niin vähän vaikuttavat maaliman tilanteet täällä periferiassa... mitä nyt uutisissa.

Toimituksen poiminnat