Vaihtoehtoinen tulevaisuus Mitä Suomessa ja maailmassa voisi tapahtua, jos PersKeKo-hallitus ja kaikki sen vastineet maailmalla löytäisivät aidon kompromissin...

Talvivaaran ja opetusohjelman tulevaisuus yhdellä iskulla

Pikku-Mustan yliopiston pedagogiikan tutkija oli järjestänyt tutkimuksen, josta oli tullut paljon enemmän kuin tutkimus. Hanketta oli ensin viety eteenpäin piilossa julkisuudelta, mutta kun eräs tuotantoyhtiö oli saanut vihiä hankkeesta, oli se erinäisten kommervenkkien jälkeen päätynyt tv-sarjaksi suuren yleisön tietouteen.

Pedagogiikan tutkija oli päättänyt selvittää, voisivatko teini-ikäiset lapset itse opettaa toisilleen asioita, jolloin opettajan rooli jäisikin kysymysten esittäjäksi ja pohjatietojen lisääjäksi. Tutkimusryhmään oli ollut julkinen haku, jossa valinnat oli tehty lasten itsensä kirjoittamien hakemusten perusteella. Tutkijan mielestä olikin ollut hauskaa havaita, että kokonaan itse kirjoitetut hakemukset olivat merkittävästi mielenkiintoisempia kuin ne, joiden kirjoittamisessa mitä ilmeisimmin oli käytetty aikuisten apua. Lopputuloksena Pikku-Mustan yliopisto oli majoittanut vierailevien tutkijoiden residenssiin viisitoista teiniä.

Näille teineille ei kukaan varsinaisesti opettanut mitään, vaan sen sijaan heille esitettiin kysymyksiä, ja annettiin heidän keskustella mielenkiintoisista aiheista vapaasti, ohjaten vain välillä keskustelun suuntaa ja korjaten mahdollisia virheellisiä käsityksiä. Tuotantoyhtiö puolestaan kuvasi näitä keskusteluja, ja julkaisi niitä sitten sarjana suurelle yleisölle.

- Talvivaara, tutkija aloitti erään keskustelun. - Tietääkö joku teistä mikä se on?

- Onks se joku tehdas? eräs teini kysyi.

- Ei, vaan kaivos, toinen teini korjasi.

- Sinkkikaivos, kolmas teini täsmensi räpellettyään puhelintaan hetken.

- Tiedättekö te, miksi siitä kirjoitetaan juuri nyt niin paljon? tutkija kysyi.

- Se meinataan ehkä sulkee, toinen teini kertoi. - Siel on paljon ongelmii, ja kaivaminen maksaa liikaa.

- Aivan oikein, tutkija myönsi. - Ongelmat liittyvät erityisen paljon kaivoksen tuottamaan likaveteen, joka pilaa läheisen järven. Mitä teidän mielestänne asialle pitäisi tehdä?

- Laittaa se kii, jos se pilaa järven, neljäs teini sanoi.

- Vaan kun ongelmana onkin se, että jos koko kaivos laitetaan kiinni, se vesi ei katoa minnekään, tutkija kertoi. - Ja aina kun sataa, sadevesi sekoittuu siihen likaveteen, ja kun vesi nousee liikaa, pääsee sitä taas järveen.

- Täytyy se silti laittaa kii, viides teini totesi. - Muutenha se paskavesi tulee vielä paskasemmaks, ja sillon se likaa vitusti enemmän.

- Poliitikot ja virkamiehet eivät välttämättä uskalla laittaa sitä kiinni, tutkija huomautti. - He ovat antaneet luvan rakentaa sen kaivoksen sinne, ja jos se laitetaan kiinni, mutta likaaminen jatkuu, se likaaminen on ihan turhaa, kun sen ansiosta ei edes saada sinkkiä. Silloin ihmiset suuttuvat vielä enemmän.

- Ihmisten kuuluuki suuttuu, kuudes teini sanoi. - Muuten poliitikot ja virkamiehet ei opi, ettei ne saa tehdä kaikkee mitä ne haluu.

- Olet kyllä oikeassa, mutta se taas ei muuta sitä, että poliitikot ja virkamiehet pelkäävät vihaisia ihmisiä, tutkija totesi. - Silloin he eivät uskalla tehdä niitä asioita, jotka heidän pitäisi tehdä. Osaisitteko te auttaa heitä jotenkin, että he uskaltaisivat tehdä oikein?

- Sitä vettä pitää estää likaamast enää sitä järvee, toinen teini totesi. - Sillonha kukaa ei suutu.

- Se ongelma on jatkunut nyt jo kymmenen vuotta, tutkija kertoi. - Eikä sille ole osattu tehdä mitään.

- Nii mut ois kai sitä osattu jos ois haluttu, seitsemäs teini huomautti. - Mutku kaivaminenki maksaa liikaa, ni eihä sillon oo kivaa ostaa mitää fakin puhdistusaineit.

- Tuo saattaa olla totta, tutkija myönsi. - Tosin sopivia aineita tuohon tarkoitukseen ei välttämättä ole olemassakaan.

- Hei, miten ne uima-altaitten aineet? kahdeksas teini kysyi. - Ne jotka upottaa kaikki skeidat pohjaa.

- Ei välttämättä auta, kun koko likavesiallas on rakennettu niin huolimattomasti, että pohjassa on reikiä, tutkija kertoi. - Tuollaisten ongelmien korjaaminen jälkikäteen on usein täysin mahdotonta.

- Voisko sen veden ajaa pois säiliöautoil? yhdeksäs teini kysyi.

- Se olisi aivan valtava määrä vettä kuljetettavaksi, ja ongelmajätelaitoksetkaan eivät välttämättä selviytyisi siitä määrästä, etenkin kun jokainen uusi sade vielä kasvattaa sitä määrää, tutkija totesi.

- Sinne tarttetaan katto, kymmenes teini sanoi. - Sit ei sada sisää.

- Voisko sitä vettä keittää? yhdestoista teini halusi tietää. - Kattilasta ainaki vesi vähenee ku sitä keittää.

- Ai keittää järvi? kahdestoista teini nauroi. - Tarttetaan vitun iso kattila ja hella!

- Mut hei! toinen teini huudahti. - Ootteks te koskaan nähny sellasta vanhanaikasta teenkeitintä? Sellasta jonka sisällä on joku ihmeen rautalankahäkkyrä. Ku sen laittaa seinään, ni se vesi kiehuu heti. Jos sinne järveen tekis vitun ison sellasen, ni varmasti kiehuis.

- Siihen tarttettais kyl vitusti sähkööki! kahdestoista teini vastusti. - Pitäs eka rakentaa joku fakin voimala.

- No mut hei se katto! kolmastoista teini huusi. - Jos se o pakko rakentaa, ni eiks se vois olla aurinkopaneeli?

- No ei se kyl talvella voi, kahdestoista teini kielsi. - Lumi estäis sitä toimimasta.

- Täytyy laittaa sinne jotain palkkeja ja palkata talonmies lakasee, neljästoista teini keksi. - Eiks siel oo vitusti työttömiiki? Kyl joku niist ehtii.

- Mut aurinko ei paista koko ajan, kahdestoista teini huomautti.

- Vesitorni! viidestoista teini keksi. - Sillon ku ei keitetä järvee, ni pumpataan ne vedet vesitornii. Sit ku aurinko ei paista ni käytetää se vesi vesivoimaks ja päästetää se takas järvee.

- Mut se järvihän voi olla se vesitorni, toinen teini keksi. - Siis se paskalampi. Se oikee järvi voi sit olla se, jonne vesi päästetää, ja aurinkovoimal pumpataa se takas paskalampee. Ku ne paskat o kuskattu säiliöautoil pois, ni tolhan saa sen vahingos likastuneen järvenki puhistettuu, ku sitä samaa vettä valutetaa monta kertaa paskalammesta takas järveen kaiken soran läpi. Ja sitä vettä tosiaan vois sit käyttää vesivoimanaki. Sinne tulis kaivoksen paikalle aurinkovesivoimala!

Tutkija katseli laumaansa tyytyväisenä.

- Ongelma on jatkunut nyt jo kymmenen vuotta, hän lopulta sanoi. - Seuraavat kymmenen vuotta poliitikot ja virkamiehet varmasti vielä vatvovat tätä asiaa. Siinä vaiheessa kun he lopultakin uskovat, että tuo kaivos on pakko lopettaa, te olette juuri valmistuneet omista tulevista opiskelupaikoistanne, ja pääsette ihan itse toteuttamaan näitä suunnitelmianne. Kun teitä kuuntelee, luottamus tulevaisuuteen lisääntyy joka kerta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Paskalammesta tuli mieleen eräs vanha vitsi kauan sitten.

Olin erään ystävän auton kyydissä kesäisen aurinkoisena päivänä ja ystävä huikkasi: "Katsokaa, poliisien liukumäkiallas tossa noin!"
- Missä muka?
- no toi tuossa, paskaveden puhdistamo!

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Talvivaaraan voidaankin saada puolen miljardin euron arvoinen vesiliukumäkivoimala: http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2016/05/25/tal...

Toimituksen poiminnat