*

Vaihtoehtoinen tulevaisuus Mitä Suomessa ja maailmassa voisi tapahtua, jos PersKeKo-hallitus ja kaikki sen vastineet maailmalla löytäisivät aidon kompromissin...

Valuuttakurssit

Elämä kaulankasvattajan naapurissa

Ruotsi kasvattaa kaulaa Suomeen, otsikoi Turun sanomat valuuttakursseja ja kilpailukykyä koskevan juttunsa. Kruunun heikentyminen tietysti vahvistaa Ruotsin asemaa markkinoilla, kulutuskysyntä rullaa ja työttömyyskin on paremmassa kuosissa kuin meillä. Palkankorotuksistakaan ei tarvitse ihmeemmin tapella.

Silloin Kreikka nousi tuhkasta ja maailma meni sekaisin

Lopulta Kreikan velkajärjestelyt ja EU:n sopimusmuutokset olivat niin pitkällä, että EKP uskalsi aloittaa Saksan ehdottaman perustulokokeilun. Kreikassa ajatukseen oli suhtauduttu epäluuloisesti poliittisissa ja liike-elämän piireissä, mutta kansa oli innoissaan. Väestö oli hankkinut ennätysmäärän passeja, koska EKP oli asettanut ehdoksi perustulolle, että vastaanottajilla oli oltava sormenjälkitunnisteella varustettu passi, sillä vain sellaisille pankkitileille, joiden omistaja oli tunnistettu passin avulla, oli mahdollista maksaa perustuloa.

Euron todellinen kustannus - ja miksi kannattaa erota ennen Kreikkaa

Eurokeskustelussa unohtuvat helposti valuuttakurssien funktio sekä menetetyt rahapoliittiset mahdollisuudet. Suomen kannattaisi erota eurosta ennen Kreikkaa. "Grexit" tekisi sekä Suomen euroerosta (”Fixitistä”) vaikeampaa että eurossa pysymisestä tukalampaa. Euro on mitä ovelinta eturyhmäpolitiikkaa, jossa kaikki järkevät ratkaisut paitsi eturyhmäoikeiston lempparit on siivottu pois työkalupakista.

Rahaa rajalle - Venäjä tarjottimella - ostajan markkinat

Silloin pitää ostaa kun halvalla saa ja nyt saa, kaikki vaan ostoksille jotka kynnelle kykenevät. Pienestä ihmisestä isoon korporaatioon.

Kiinteistöjä,infraa,öljyä,puuta,autoja, mitä tahansa.  Kaikki on tarjolla nyt puoleen hintaan ja Karjalakaan ei paljon maksaisi.

Urpilaisen takuudet ja vakuudet kalpenevat tämän lihapadan äärellä, suolakurkkua ja vodkaa.

Raha tulee rahan luo, aikaa on vuoden loppuun asti rikastua.

Kuuleeko Solidium?

 

Vakaa euro

Mario Draghi on jo kahdesti viikon sisään ilmaissut sosialistien unelman tulevan todeksi: että EKP todennäköisesti ryhtyy euromaiden valtiolainaostoihin. Näin euromaille muodostuisi rahoittaja, ja kaikkea toimintaa voidaan jatkossa pyörittää euromaiden – valtioiden – kautta.

Eurovaltion, jonka rahoituksen turvaa EKP, ei tarvitse suuremmin murehtia sitä, onko firmoilla kysyntää vastaavia tuotteita. Se polkaisee itse omat firmansa käyntiin.

Euro voi säilyä Suomen kustannuksella

Kaikkea ei voi saada. Tähän tokaisuun kiteytyy oikeastaan Suomen ja yhteisvaluutta euron selviäminen. Tokaisua ei kuitenkaan tule perustelluksi millään muotoa, joten lienee parempi käydä siihen käsiksi. Samalla tulee muistaa, että Suomen ohella moni muu euromaa kärsii tismalleen samoista ongelmista.

"Vahvan euron politiikka" - pakotettuna?

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi on viimeisen puolen vuoden aikana yrittänyt puhua euron ulkoista arvoa alas. Päällisin puolin kurssin vajottava verbaalinen akrobatia on epäonnistunut vain harmillisten takaiskujen, kuten syöksykierteessä olevan inflaatiolukujen vuoksi. Draghi on kertonut muutamaankin otteeseen, että hän kyllä tietää, mikä voisi tepsiä alhaiseen inflaatioon ja ylikorkeaan euron kurssiin. Hän ei vain ole tehnyt juuri mitään. Saksa ei halua, ja käytännössä Suomenkin saama epäsopiva rahapolitiikka tulee Saksan keskuspankilta annettuna.

Tikulla silmään

Johannes Niemeläinen käy Taloussanomien analyysissään lävitse Suomen nykyistä talouskurimusta ja 90-luvun alun lamaa vertaillen tapahtumia, odotuksia ja reaktioita keskenään. Niemeläisen yhtenä lähdelinkkinä on Jaakko Kianderin kirjoitus VATT:lle nimeltään Laman opetukset.

Valuuttakurssin määräytyminen, esim Kruunu

Oletetaan pienehkö talous, vaikka ruotsi. Jos sillä on kelluva valuutta, maa voi tehdä millaista politiikkaa tahansa ja raha riittää. On vain yksi ongelma, rahan arvo voi syöksyä lähes nollaan. Mikä ei sinällään tietysti haittaa, korjaapahan teollisuuden kilpailukykyä. Toisin kuin kiinteäkurssisessa järjestelmässä, esim eurossa, raha ei voi koskaan olla liian kallista koska sitä voidaan painaa niin paljon että arvo laskee.

 

Liian vahva ja mitäs sitten?

Katselin tänään aamulla YLEn Ykkösaamua ja siellä vieraana oli eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma(sd.).

Keskustelussa käytiin läpi myös euron asemaa. Yle Uutisten mukaan puhemies harkitsisi EKP:n roolia ja sen laajentamista.

" Itse olen sen kannalla, että EKP:lla pitäisi olla laveampi tehtävä kasvussa ja työllisyydessä, Heinäluoma sanoi lauantaina Ylen TV1:n Ykkösaamun haastattelussa." (Yle Uutiset 8.2 2014)

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä